Wijkbezoek Dordrecht: Van Middelkoop wil wijkenaanpak gezicht geven

Minister Van Middelkoop bezocht op woensdag 24 maart 2010 de Dordtse aandachtswijk Crabbehof/Wielwijk. Dit was zijn eerste wijkbezoek sinds hij minister is voor Wonen, Wijken en Integratie. "Jullie zijn de helden van de wijk."

WWI

"Aanvalsplannen, frontlijnmedewerkers, stadsmariniers: WWI heeft best wel raakvlakken met Defensie", grapt wethouder Arie Kamsteeg. "Maar verder willen wij daar niet zoveel van weten, ook al moet de openbare orde worden gehandhaafd." "Ik ben nu écht van WWI", antwoordt de minister, "halverwege de dag verpop ik." Van Middelkoop is 's ochtends minister van Defensie en 's middags minister voor WWI. "Ik heb het wijkenbeleid zien ontwikkelen en ik wil dat graag een gezicht geven. Zodat we het straks zo goed mogelijk kunnen overdragen."

Foyer de Jeunesse

In de Colijnstraat in Crabbehof is sinds de jaren negentig veel overlast van met name Antilliaanse jongeren. Deze 'dynamiek' van de  Colijnstraat en de stille armoede achter de deuren zijn volgens projectmanager Jan-Dirk Costeris de grootste problemen. Door de wijkenaanpak en toezicht is deze straat nu veel veiliger. Woningcorporaties Woonbron en Trivire treffen hier vooral sociale maatregelen. Die maken daadwerkelijk verschil, want daardoor komen er veel mensen aan het werk en gaan jongeren naar school. Een bewoner vertelt dat hij verbeteringen ziet en hoop heeft. Hij blijft graag in de wijk wonen. In Crabbehof bezocht de minister de Foyer de Jeunesse. Daar wonen zo’n 200 jongeren tussen de 18 en 25, die niet meer thuis kunnen of willen wonen. Zij wonen, werken en leren onder begeleiding en groeien zo langzaam maar zeker toe naar een zelfstandig bestaan.

Kansenflat

De minister wandelt vervolgens door Wielewijk. Projectleider Jacqueline Gommans leidt hem langs de Kansenflat. Startende ondernemers kunnen hier een ruimte huren en worden begeleid bij het opstarten van hun bedrijf. Er is een wedstrijd uitgeschreven om de flat op te fleuren, hij is nu in vrolijke kleuren geverfd. Vorig jaar zaten er nog maar twee bedrijfjes in, maar nu zit hij helemaal vol met onder andere een naaiatelier, een sieradenwinkel, een nagelstyliste en een geluidsstudio. "Het is wel de bedoeling dat ze snel doorstromen", zegt Gommans, "ze moeten ruimte maken voor andere starters, die op een zolderkamertje zitten."

Helden

Later krijgt de minister een uitleg over onder andere de "Achter de voordeur" aanpak. Bewoners worden bezocht en zo nodig doorverwezen naar bijvoorbeeld de werkmakelaar die ze naar werk of een inburgeringscursus toeleidt. De minister ziet hier de link tussen zijn dossiers wijkenaanpak en inburgering. Hij verbaast zich erover dat hij geen overlastgevende jongeren op straat ziet. Maar die worden nu aangepakt door een Marokkaanse vadergroep. Gemeente en corporaties grijpen nu ook eerder in als er dingen verslechteren. Volgens Van Middelkoop is een goede combinatie tussen sociale en fysieke maatregelen nodig om bewoners zelfredzaam te maken. Eén van de meest actieve bewoners, Wil Braat, woont al 86 jaar in Wielewijk: "ik vecht voor mijn wijkie". De minister: "Dat is allemachtig Hollands. Mensen zoals jullie kom je overal tegen. Jullie zijn de helden van de wijk!"