Verhagen: kwetsbaar Nederland moet zich kunnen verdedigen

Nederland is kwetsbaar vanwege de open samenleving en open economie en daar moeten we onze krijgsmachten op inrichten. Dat zei minister Verhagen in Den Haag bij de presentatie van het eindrapport Verkenningen over de toekomst van de defensie-inspanning.

“Veiligheid om ons heen is kwetsbaarder dan we soms denken,” aldus minister Verhagen (Buitenlands Zaken). “Dreigingen zijn nu diffuser dan tijdens de Koude Oorlog. Als wij onze veiligheid en onze manier van leven hier in Nederland veilig willen stellen, dan zullen we Defensie in staat moeten stellen om aan die eisen die daaraan verbonden zijn te voldoen.”

Dat betekent dat de Nederlandse krijgsmacht in samenwerking met onze bondgenoten moet kunnen afschrikken, interveniëren, stabiliseren en normaliseren, en in alle geweldspectra kunnen opereren.

Minister Verhagen benadrukte dat dreigingen ver weg lijken, direct invloed kunnen hebben op Nederland. “Ellende daar kan ellende hier tot gevolg hebben.” Ook daarom moet Nederland, in zijn eigen belang, een passende bijdrage blijven leveren aan de toenemende roep om adequate militaire capaciteit in deze wereld.

Het eindrapport Verkenningen geeft verschillende beleidsopties over de ambities van de Nederlandse defensie-inspanning in de komende twintig jaar. De bevindingen kunnen de basis vormen voor politieke besluitvorming.