Afghaanse partners rechtssysteem steken koppen bij elkaar

Verdachten zitten te lang zonder eerlijk proces in de cel, rechtbanken spreken te weinig recht, en de hoofdrolspelers van het lokale rechtssysteem spreken elkaar nauwelijks. Deze onderwerpen kwamen ter sprake tijdens een vergadering van juridische kopstukken deze week in Uruzgan.

Daarnaast sprak men ook over de personele onderbezetting in alle takken van het rechtsbestel in Uruzgan. Vanaf het begin van de missie (2006) werkt Nederland samen met Afghaanse partners aan de opbouw van het rechtssysteem in de provincie.

Deze week is in die ontwikkeling een belangrijke stap gezet. Voor het eerst kwamen de spelers die de ruggengraat vormen van het recht samen tijdens een ‘juridische shura’ (traditionele volksvergadering) op de basis van de Nederlandse missie in Uruzgan. Doel van de shura: de kopstukken op het gebied van de rechtspraak bij elkaar brengen en het vertrouwen van de bevolking in de overheid versterken. De burgemeester van de provinciale hoofdstad Tarin Kowt, de Afghaanse politie, de openbaar aanklager, de provinciale rechtbank, het bestuur van de provinciale gevangenis en vertegenwoordigers van het Ministerie van Justitie spraken tijdens de shura over de problemen én mogelijkheden van het lokale rechtssysteem. Ook de Verenigde Naties en medewerkers van het Australische opbouwteam waren present.

Na afloop waren de betrokkenen te horen op de radiozender Voice of Uruzgan, die een groot deel van de lokale bevolking bereikt. “Samen helpen we het Afghaanse rechtssysteem op het rechte pad”, aldus Civiel Vertegenwoordiger Jennes de Mol, die leiding geeft aan het Nederlandse opbouwteam in Uruzgan.

Als in augustus 2010 de inzet van de Nederlandse Task Force Uruzgan afloopt, gaat Australië verder met het ondersteunen van het Afghaanse rechtssysteem.