Nieuw anti-terrorisme instituut knooppunt van kennis

Het nieuwe internationale anti-terrorisme instituut in Den Haag, dat dit voorjaar de deur opent, moet een knooppunt van kennis en ervaring worden om gewelddadig extremisme te voorkomen en te bestrijden. Dit heeft minister Verhagen vandaag bekend gemaakt op de slotdag van een conferentie over terrorisme.

Op deze conferentie presenteerde de denktank Oud-Poelgeest de resultaten van 3 jaar studie naar de juridische mogelijkheden om terrorisme te bestrijden. “We weten dat opsluiten op Guantanamo Bay niet het antwoord is en dat de rechtstaat altijd en overal de leidraad moet zijn bij de aanpak van terroristen. Er is geen enkel excuus om de universele rechten voor de mens op zij te zetten. Maar juist voor de vraag wat dan wel kan, is Oud-Poelgeest in het leven geroepen,” zei minister Verhagen. De denktank concludeert dat nieuwe internationale afspraken niet nodig zijn, maar dat het internationaal recht wel beter kan worden nageleefd. Verder beveelt de denktank aan dat ontwikkelingslanden worden geholpen bij het ontwikkelen van capaciteit om terrorisme te kunnen bestrijden.

“Het is effectiever om radicalisering en gewelddadig extremisme te voorkomen dan om het achteraf te bestrijden. Maar tegelijkertijd is het noodzakelijk om straffeloosheid voor terroristen tegen te gaan. Want waar terroristen ook toeslaan, of dat nu New York, Mumbai of Moskou is, terroristen moeten weten dat ze er niet mee weg komen,” aldus de minister. In dit kader pleit Verhagen voor aanvulling op het juridisch raamwerk door het aanvaarden van de VN-conventie over internationaal terrorisme.

Nu deze denktank zijn werk af heeft, geeft Verhagen het stokje door aan het nieuwe internationale anti-terrorisme instituut, dat moet voortbouwen op de bevindingen van Oud-Poelgeest. Verhagen steunt de start van de instelling met een bijdrage van 2,5 miljoen euro. In het instituut gaan academici, beleidsmakers en uitvoerende instanties samen nadenken over preventie en bestrijding van terrorisme. Het nieuwe instituut is een samenwerkingsverband van het Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael, het Asser Instituut en de Campus Den Haag van de Leidse universiteit.

Preventie wordt een belangrijk onderdeel van het werk van de instelling. Maar daar blijft het niet bij, meent Verhagen. Het instituut zal zich ook buigen over manieren om straffeloosheid voor terroristen tegen te gaan.