1000 zzp-ers melden zich bij UWV voor herziening dossier

Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft in een brief namens het kabinet gereageerd op de motie-Ulenbelt over het opnieuw beoordelen van dossiers van mensen die vanuit de WW als zzp-er zijn gaan werken. In deze brief laat hij de Tweede Kamer weten dat ongeveer 1000 zelfstandigen hun zaak door het UWV opnieuw willen laten bekijken.

Met het UWV heeft minister Donner afspraken gemaakt om deze zaken ruimhartig te beoordelen. In geval van gerede twijfel over de juistheid van de voorlichting van het UWV wordt in het voordeel van de zelfstandige beslist. De behandeling zal gebeuren onder leiding van een gezaghebbende deskundige die van buiten wordt aangetrokken. In twijfelgevallen zal zijn oordeel doorslaggevend zijn.

In de periode 2004-2006 zijn ca. 27.000 mensen vanuit de WW als zelfstandige aan de slag gegaan. Het koppelen van bestanden van het UWV en de Belastingdienst liet zien dat mensen bij de twee instanties verschillende werkuren opgaven. Bij ongeveer 3000 zaken heeft dit geleid tot terugvordering al dan niet in samenhang met een boete.

Onlangs bleek naar aanleiding van een rapport van de Nationale ombudsman dat deze zzp-ers mogelijk door werkcoaches van het UWV op het verkeerde been zijn gezet. In de motie-Ulenbelt wordt het kabinet opgeroepen om dit recht te zetten. Inmiddels heeft het UWV een brief gestuurd aan deze 3000 zzp-ers waarin zij worden gewezen op de mogelijkheid om, indien ze van mening zijn dat in hun geval verkeerde informatie een rol heeft gespeeld, hun zaak door het UWV opnieuw te laten beoordelen.