Rode baret voor nieuwe lichting luchtmobiele brigade (video)

Leerlingen van de School Luchtmobiel hebben vanochtend uit handen van demissionair staatssecretaris Jack de Vries en Commandant 11 Luchtmobiele Brigade, brigadegeneraal Marc van Uhm, de rode baret ontvangen. Zij krijgen de felbegeerde baret als bewijs van de succesvolle afronding van hun 6 maanden durende opleiding.

Staatssecretaris De Vries sprak de aanwezigen toe: “Ik heb heel veel respect voor jullie doorzettingsvermogen. En doorzettingsvermogen is hard nodig, want die rode baret krijg je niet zomaar. De rode baretten behoren tot de elite-eenheden van onze krijgsmacht en om daar deel van uit te kunnen maken worden hoge fysieke en mentale eisen gesteld.” Hij voegde hieraan toe: “Het feit dat jullie hier met z’n allen staan bewijst dat jullie aan die zware eisen voldoen. En dat is een felicitatie waard.”

Alle militairen, van soldaat tot en met generaal, die bij 11 Luchtmobiele Brigade willen dienen, moeten de rode baret halen. Voor soldaten duurt de opleiding 6 maanden. Kaderleden doorlopen, naast hun initiële officiers- of onderofficiersopleiding, een programma van 7 weken bij de School Luchtmobiel. Tijdens de opleiding krijgen alle leerlingen het fysiek en mentaal zwaar te verduren. De uitreiking van de baret, na een nachtelijke 25 kilometer lange tocht, sluit deze opleiding af.

Video: Leerlingen van de School Luchtmobiel ontvangen rode baret

Snel inzetbaar

11 Luchtmobiele Brigade is een unieke eenheid binnen de Nederlandse krijgsmacht. De brigade telt zo’n 4500 militairen. Het is uniek omdat deze militairen, volledig geïntegreerd met de helikopters van het Defensie Helikopter Commando, onder alle omstandigheden kunnen worden ingezet. Het is een snel inzetbare eenheid en bij uitstek geschikt voor allerlei brandhaarden, waar ook ter wereld. Dit kan door inzet bij vredesmissies, maar ook als het er echt op aan komt bij terrorismebestrijding, gewapende conflicten of oorlog. De brigade is in staat om binnen 20 dagen te worden ingezet. Met kleinere onderdelen, bijvoorbeeld een bataljon met helikopters, kan dit al binnen 7 dagen.

Wereldwijde inzet

De brigade of delen ervan zijn sinds de oprichting in 1992 vrijwel continue ingezet om de Nederlandse belangen in het buitenland te dienen. De rode baretten waren in de loop der jaren actief in Bosnië (UNPROFOR, IFOR en SFOR), Kosovo (KFOR), Cyprus (UNFICYP), Eritrea (UNMEE), Macedonië (TFH), Irak (SFIR), Congo (EUFOR RDC) en momenteel in Afghanistan (ISAF).

‘Missies’ in Nederland

Maar ook dichter bij huis zijn ze actief geweest. Delen van de brigade hebben bijvoorbeeld geholpen bij het blussen van bosbranden en het verzwaren van dijken. Tijdens de mond- en klauwzeercrisis ondersteunden zij grenscontroles aan de landsgrenzen en op Schiphol. Tijdens de varkenspest assisteerden zij bij de transporten.