Verhagen dringt aan op ratificatie kernstopverdrag VS

Minister Verhagen heeft in gesprek met een delegatie van Amerikaanse Congresleden aangedrongen op ratificatie van het kernstopverdrag door de Verenigde Staten. Dit verdrag verbiedt nucleaire tests voor militaire of civiele doeleinden.

“Ratificatie door de Verenigde Staten zou een enorme stimulans zijn voor de inspanningen om verspreiding van kernwapens tegen te gaan,” aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). "Dat zou de weg vrij maken voor andere kernmachten om te stoppen met testen.”

De Amerikaanse Congresdelegatie, die onder leiding staat van de republikeinse senator John Kyle, doet tijdens een rondreis door het Midden-Oosten en Europa vandaag Nederland aan. De delegatie uit de Senaat en het Huis van Afgevaardigden wil zich op de hoogte stellen van veiligheidsvraagstukken, non-proliferatie en terrorismebestrijding.

Het kernstopverdrag of het Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty (CTBT) werd in 1996 door de Algemene Vergadering van de VN aangenomen. Het wordt pas van kracht nadat het is geratificeerd door de 44 landen die tijdens de vaststelling van het verdrag over kernreactoren beschikten.

Verder sprak minister Verhagen met de leden van het Congres ook over de nieuwe overeenkomst over vermindering van het aantal strategische kernwapens van Rusland en de VS, de zorgen over het nucleaire programma van Iran, en de toekomst van de NAVO.