Scholieren positief over hun onderwijs

Scholieren zijn over het algemeen tevreden over het onderwijs. Dat blijkt uit de leerlingenmonitor van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Staatssecretaris Van Bijsterveldt heeft in Amsterdam de leerlingenmonitor in ontvangst genomen. Dit onderzoek naar de tevredenheid van scholieren over hun onderwijs, is afgenomen op 130 scholen onder 60.000 scholieren.

Van Bijsterveldt heeft alle scholen in Nederland aangemoedigd deel te nemen aan de LAKS-Monitor. "De monitor laat mooie resultaten zien, transparantie over leerling-tevredenheid is essentieel voor de leerling, de ouder èn de kwaliteit van het onderwijs", aldus de bewindsvrouw.

Uit de LAKS-monitor blijkt dat leerlingen in het algemeen positief zijn over hun docenten en hun vakkennis, maar dat de wijze van lesgeven beter kan. Verheugend is dat ruim 67% van de scholieren positief is over de invulling van hun maatschappelijke stage.

Staatssecretaris benadrukt dat de leerlingenparticipatie beter kan, met name in het vmbo. Samen met het LAKS wil de staatssecretaris de participatie van leerlingen bevorderen en hun mogelijkheden tot inspraak te verbeteren, bijvoorbeeld bij het inrichten van het onderwijsprogramma.

Van Bijsterveldt gaat in gesprek met het LAKS om te bezien welke uitkomsten van de monitor van belang zijn om mee te nemen in het toekomstig beleid.