Maatregelen tegen antibioticaresistentie

In drie jaar tijd moet het gebruik van antibiotica in de veehouderij zijn teruggebracht naar het niveau van 1999, een vermindering van 50%. De ministers Verburg (LNV) en Klink (VWS) reageren hiermee op een advies van deskundigen.

Minister Verburg en minister Klink hebben het advies op 9 april 2010,  samen met een brief, aan de Tweede Kamer gestuurd.

Antibioticaresistentie

Een ESBL is een stof die door bacteriën wordt geproduceerd waarmee ze resistent kunnen worden tegen meerdere antibiotica. Volgens de deskundigen komt antibioticaresistentie door deze stoffen steeds vaker voor.

Dit vormt een risico voor de volksgezondheid, omdat dan nog maar één antibioticum helpt. Dat kan alleen in het ziekenhuis, via een infuus. Er is volgens deskundigen een kans dat ook dit antibioticum op den duur resistent wordt.

Er zijn volgens het advies duidelijke aanwijzingen dat het antibioticagebruik in de veehouderij mede de oorzaak is van het toenemende probleem.

Maatregelen

Minister Verburg heeft al eerder geëist dat de veesector in 2011 20% minder antibiotica gebruikt. Zij verwacht hiervoor op 1 september voorstellen van de Taskforce antibioticaresistentie dierhouderij. Zo nodig komen er wettelijke maatregelen.

Na 2011 moet het gebruik van antibiotica verder dalen. Verburg wil dat de sector in 2013 op het niveau is van 1999. Dat betekent een vermindering van 50%.