Piraten via Nederland naar Duitsland

De 10 piraten die Hr. Ms. Tromp afgelopen maandag arresteerde aan boord van een Duits koopvaardijschip worden volgende week overgebracht naar Nederland. De Duitse justitie stuurde vrijdag Europese aanhoudingsbevelen naar het Nederlandse openbaar ministerie om de piraten vervolgens in Duitsland te berechten.

Het ministerie van Defensie organiseert het transport van de verdachten vanuit Djibouti naar Nederland. Duidelijk is al dat de Koninklijke Marechaussee hen begeleidt tijdens de overtocht. Verdere details worden in de komende dagen geregeld. De rechtbank en het openbaar ministerie in Amsterdam behandelen de aanhoudingsbevelen uit Duitsland.

Dank en waardering

De Duitse regering sprak eerder deze week nadrukkelijk haar dank uit voor de moedige actie van Hr. Ms. Tromp. De opvarenden van het koopvaardijschip MS Taipan vervolgen inmiddels hun weg en hebben de commandant van het Nederlandse marinefregat een e-mail gestuurd om nogmaals hun waardering uit te spreken. "As children we were singing at New Years Eve: Wenn dat ship ut Holland kuemmt denn givt dat moien wind."

Ontzettingsactie

Het koopvaardijschip zond tweede paasdag een noodsignaal uit dat zij werd aangevallen door piraten. De bemanning had zich al teruggetrokken in een veilige ruimte aan boord. In overleg met de autoriteiten in Nederland werd daarop besloten het koopvaardijschip te ontzetten. In eerste instantie is geprobeerd de piraten aan boord van de Taipan via de marifoon en een speciale megafoon over te halen zich over te geven. Toen daarop geen reactie kwam en het duidelijk was dat de piraten de bemanning nog niet hadden gevonden, heeft de commandant van Hr. Ms. Tromp de opdracht gegeven een actie uit te voeren. De piraten openden daarop het vuur richting het fregat. Hierop is adequaat gereageerd door de Tromp, de boordhelikopter en de mariniers van het boardingteam.

De bevrijdingsactie vond plaats op 500 zeemijlen uit de kust van Somalië.