Naar een ‘open’ digitale werkomgeving


Het kabinet wil dat de rijksoverheid open source en open standaarden software gaat gebruiken in haar ict-voorzieningen. Maar hoe regel je dat voor de ruim 120.000 werkplekken bij de dertien ministeries die Nederland rijk is? Met de goedkeuring van de Realisatielijn OpenDWR op 25 maart hebben de ministeries nu onderling afgesproken hoe zij hun digitale werkplekken verder zullen gaan inrichten. De definitieve versie van deze Realisatielijn OpenDWR 1.0 is nu klaar en openbaar beschikbaar.

De Realisatielijn OpenDWR 1.0 moet de ontwikkeling en het beheer van de digitale werkomgeving in overeenstemming brengen met het kabinetsbeleid zoals beschreven in het actieplan Nederland Open in Verbinding. Daarnaast gaan de ministeries zoveel mogelijk gebruikmaken van dezelfde ict-voorzieningen, ook die staan beschreven in de realisatielijn.

Pas toe of leg uit

Zo moet in de natuurlijke vervangingscyclus van ict-applicaties de komende jaren in principe voor open standaarden en bij gelijke geschiktheid voor open source software worden gekozen. Natuurlijk mogen daarbij de primaire taken van de overheidsorganen niet in het geding komen. Bij alle keuzes die in het document staan beschreven, geldt dan ook het pas-toe-of-leg-uit-principe.

Consultatierondes

Het programma DWR (Digitale Werkomgeving Rijksdienst) heeft de basis voor deze beleidslijn gelegd en deze vervolgens ter discussie gesteld in twee consultatierondes. In de eerste konden alle ministeries reageren, en in de tweede ronde werd het conceptdocument gedurende een maand opengesteld ter verbetering en commentaar in een Wiki (van NOiV). Belangstellenden, leveranciers en softwareontwikkelaars werden zo in staat gesteld om er op te reageren.