Mbo'ers geven gehoor aan School Ex

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt heeft samen met mbo-raad voorzitter Jan van Zijl op maandag 12 april het startschot gegeven voor het School Ex programma 2010.

Op het Hoornbeeckcollege in Amersfoort spraken zij met studenten die vorig jaar door het School Ex programma besloten hebben door te leren. De mbo-instellingen continueren de succesvolle aanpak van 2009 om in tijden van economische crisis studenten langer door te laten studeren. Vorig jaar wisten de scholen ruim 10.000 studenten extra op langer school te houden.

Voorkomen jeugdwerkloosheid

Het School Ex programma is onderdeel van het vorig jaar gelanceerde Actieplan Jeugdwerkloosheid en heeft tot doel zoveel mogelijk te voorkomen dat jongeren vanwege de krappe arbeidsmarkt werkloos thuis op de bank terechtkomen. Het mbo en UWV WERKbedrijf hebben daarin een belangrijke rol.

Kwetsbare jongeren

Uit onderzoek van het Researchcentrum Onderwijs Arbeidsmarkt blijkt onder andere dat de mbo-instellingen via bijvoorbeeld coachingsgesprekken van docenten met studenten vooral de meest kwetsbare jongeren op de laagste niveaus goed wisten te motiveren voor een vervolgstudie. Uit het onderzoek blijkt dat 6.500 extra studenten op de niveaus 1 en 2 verder zijn gaan leren. 3.500 extra studenten deden dat op de hogere niveaus. 6.000 extra studenten stroomden van niveau 4 door naar het hbo. In totaal deden 80.000 studenten mee aan het school ex programma 2009.

Betere score

UWV WERKbedrijf zette afgestudeerde werkzoekende jongeren die aangaven open te staan voor begeleiding op het juiste spoor richting een passende baan. Staatssecretaris Van Bijsterveldt hoopt dat het mbo met het School Ex programma in 2010 nog beter te scoren. Het programma richt zich op alle jongeren die in de loop van dit jaar hun examen verwachten te halen. De meeste studenten doen in het voorjaar en net vóór de zomer examen.