Meer zicht op wachttijden schuldhulpverlening

Uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijkt dat de gemiddelde wachttijd voor schuldhulpverlening in grotere gemeenten nog te lang is. Een schuldhulpverzoek moet binnen vier weken in behandeling worden genomen volgens het bij de Tweede Kamer aanhangige wetsvoorstel gemeentelijke schuldhulpverlening. Uit de zogeheten quick scan komt echter naar voren dat de gemiddelde wachttijd voor schuldhulpverlening 49 dagen is in gemeenten van 50.000 tot 100.000 inwoners en 43 dagen voor de G4-gemeenten. Voor gemeenten tot 50.000 inwoners is de gemiddelde wachttijd 27 dagen.

De quick scan dient als nul-meting in het onderzoek waarop de Tweede Kamer had aangedrongen en dat herhaald wordt in november 2010 en november 2011. Beperking van de lengte van de wachttijden is belangrijk voor de effectiviteit van de schuldhulpverlening en daarmee van belang voor het terugdringen van het aantal huishoudens met problematische schulden. In verband met de economische crisis hebben de gemeenten bovenop de 350 miljoen euro voor de bestrijding van armoede en schulden nog eens 130 miljoen euro gekregen. Verreweg het grootste deel (110 miljoen) daarvan is bedoeld om de (verwachte) toeloop op de schuldhulpverlening mee te kunnen opvangen en de wachttijden terug te dringen tot maximaal vier weken.

Lees hier de brief van Minister Donner aan de Tweede Kamer en het onderzoek Wachttijden voor schuldhulpverlening bij gemeenten van Panteia