Verhagen: isolement Birma brengt hervormingen niet dichterbij

Zolang oppositieleidster Aung San Suu Kyi en andere politieke gevangenen niet mogen deelnemen aan de verkiezingen in Birma, is er geen reden tot groot optimisme over de toekomst, maar een isolement van het land en zijn inwoners brengt hervormingen niet dichterbij. Dit zei minister Verhagen vandaag bij de presentatie van het fotoboek ‘Beelden van Birma’.

"Er is in Birma geen vrijheid van meningsuiting, vrijheid van vereniging of mediavrijheid. Er zijn duizenden politieke gevangenen. Wij mogen de zwoegende burgers, de mishandelde politieke gevangenen en de slachtoffers van de burgeroorlog niet de rug toekeren", aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken).

In 'Beelden van Birma’ schetst schrijver en fotograaf Peter de Ruiter in woord en beeld de schoonheid en schaduwkanten van het land, dat al bijna 50 jaar gebukt gaat onder een dictatoriaal bewind. De Ruiter overhandigde de minister de eerste exemplaren van zowel een boek als een e-book.

Verhagen prees het boek, dat gewone Birmezen een stem en een gezicht geeft. "In de strijd voor mensenrechten zijn die stemmen, die gezichten onontbeerlijk."