Alle wijken op Nieuw Alkmaars Peil

Alkmaar heeft een nieuw coalitieakkoord. Op 29 maart 2010 werd dit op het stadhuis gepresenteerd. Daarbij zijn ook de zes kandidaat wethouders voorgesteld. Eén van hen is de nieuwe wethouder voor Wijkaanpak, Jeugd en Welzijn, Gert-Jan Leerink. Hij wil de wijkenaanpak in Alkmaar systematisch aanpakken. “ We moeten ons niet laten leiden door de waan van de dag.”

“De aandachtswijk Overdie werd noodgedwongen aangepakt”, zegt de nieuwe wijkenwethouder Gert-Jan Leerink (PvdA). “Dat willen we in de andere buurten voorkomen. Daarom houden we ieder jaar één wijk tegen het licht, met Overdie als voorbeeld. Klopt alles nog in die wijk? We wachten niet tot er problemen zijn, maar grijpen daarvoor al in. In acht jaar tijd nemen we zo de hele stad onder handen.”

Nieuw Alkmaars Peil

De gemeente streeft er naar om alle wijken op het Nieuw Alkmaars Peil (NAP) te brengen. Dat betekent dat de wijken leefbaar, schoon en veilig moeten zijn. Leerink: “We moeten ons niet laten leiden door de waan van de dag. Het is een uitdaging om deze werkwijze in de bestaande aanpak in te bedden, zodat iedere buurt aandacht krijgt. Je moet een wijk wel regelmatig checken, want na dertig jaar is de samenstelling behoorlijk veranderd. Er wonen dan andere mensen die een ander voorzieningenniveau nodig hebben.”

Verbreden

Welke Alkmaarse wijk wordt er straks als eerste onder de loep genomen? “De Hoef”, antwoordt Leerink. “En dan Mare-Noord en de Rivierenbuurt. We gaan de aanpak van Overdie verbreden. Daar hebben we veel energie en tijd in geïnvesteerd en dat gaan we nu over de hele stad uitrollen.” Maar de gemeente kan dit niet alleen, ze heeft al haar partners, zoals de corporaties, de jeugdzorg en de bewoners daarbij hard nodig. Leerink wil dan ook graag vanuit de wijk werken. Hij zal veel op straat te vinden zijn, zodat de bewoners hem herkennen en makkelijk aanspreken.

Wethoudersploeg

Naast Leerink telt de Alkmaarse wethoudersploeg twee andere nieuwe gezichten: Peter de Baat (VVD) voor Financiën, Sport en P&O en Jan Nagengast (CDA) voor Duurzaamheid en Bereikbaarheid. Drie van de huidige wethouders keren terug: Rian van Dam (PvdA) voor Economische Zaken, Onderwijs en Arbeidsmarktbeleid, Nico Alsemgeest (D66) voor Wonen en Ruimte en Wim van Veen (GroenLinks) voor Zorg en Cultuur. Burgemeester Piet Bruinooge behoudt zijn huidige takenpakket: Beleidscoördinatie, Openbare Orde en Veiligheid, Publiekszaken en Communicatie.