Beantwoording Kamervragen effectieve belastingdruk

Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Datum 14 april
Betreft Beantwoording Kamervragen van het lid Bashir (SP) over de effectieve belastingdruk.

Ons kenmerk
AFP/2010/184 U
Uw brief (kenmerk)
2010Z05488
Bijlagen
Beantwoording Kamervragen 2010Z05488

Geachte voorzitter,
Bijgevoegd stuur ik u de antwoorden op de vragen van het lid Bashir (SP) over de effectieve belastingdruk (ingezonden op 26 maart 2010 onder nummer 2010Z05488).

Hoogachtend,

De minister van Financiën,

mr. drs. J.C. de Jager

Bijlage
2010Z05488

Vragen van het lid Bashir (SP) aan de minister van Financiën over de effectieve belastingdruk (Ingezonden 26 maart 2010)

Vragen
1.
Kunt u, in aanvulling op de publicatie “Fiscale kengetallen 2010” van uw ministerie, een overzicht verstrekken van de effectieve belastingdruk uitgesplitst naar verschillende inkomensgroepen en leefsituaties.

2.
Kunt u bij de beantwoording van vraag 1 zo gedetailleerd mogelijk te werk gaan, waarbij bijvoorbeeld gedacht kan worden aan de inkomensgroepen beneden modaal, modaal, 2 maal modaal en hoger dan 2 maal modaal en aan leefsituaties van werkenden, uitkeringsgerechtigden etc. en alleenstaanden, eenverdieners, tweeverdieners etc?

3.
Indien u deze uitsplitsing niet of niet-voldoende kunt maken, kunt u dan aangeven waarom dit het geval is? Welke gegevens ontbreken er om een gedetailleerde uitsplitsing te maken?

Antwoord op vragen 1, 2 en 3:
In de uitgave waaraan u refereert worden drie vormen van effectieve belastingdruk, namelijk die op arbeid, vermogen en consumptie, in Europees perspectief vergeleken. Zoals in deze uitgave is vermeld zijn de cijfers van deze vormen van effectieve lastendruk afkomstig van Eurostat.

De effectieve belastingdruk op arbeid is gedefinieerd als het totaal van alle directe en indirecte belastingen en verplichte sociale premies van zowel werknemers als werkgevers gedeeld door de totale bruto beloning voor werknemers. De effectieve belastingdruk op arbeid wordt alleen berekend voor het actieve deel van de beroepsbevolking.

De effectieve belastingdruk op consumptie is gedefinieerd als het totaal van de belastingen op consumptie gedeeld door de totale binnenlandse consumptieve uitgaven. De effectieve belastingdruk op kapitaal is gedefinieerd als alle (in)directe lasten op kapitaal, zoals dividend en heffing op rente of pacht, gedeeld door in principe alle belastbare inkomsten uit kapitaal.

Eurostat noch ik hebben een gedetailleerde uitsplitsing voor de effectieve belastingdruk op inkomen uit vermogen en op consumptie voor verschillende leefsituaties en inkomensgroepen.

Wel zijn er gegevens beschikbaar over de verdeling van de belastingdruk van loon-en inkomenstenbelasting. Voor een gedetailleerd overzicht van deze lastendrukverdeling over verschillende inkomensgroepen en leefsituaties verwijs ik u graag naar het onlangs gepresenteerde rapport van de Studiecommissie belastingstelsel, met name hoofdstuk 2.2 ‘Wie betaalt de belasting in Nederland’.

Het draagkrachtbeginsel in het Nederlandse belastingstelsel komt tot uiting door onder andere de progressieve tariefstructuur en de vormgeving van de verschillende heffingskortingen. De belastingdruk op individuen stijgt, zowel in absolute als in relatieve termen, naar mate het inkomen groeit. In het genoemde rapport wordt dit grafisch weergegeven. Zie hiervoor onder andere figuur 2.2.2 (p.36) en tabel 2.2.7 (p. 37).