Defensie reageert op ultimatum bonden

Demissionair staatssecretaris Jack de Vries heeft vandaag gereageerd op het ultimatum van de bonden voor het arbeidsvoorwaardenoverleg. De bonden hadden Defensie gevraagd een nieuwe inzet voor het overleg op te stellen.

De staatssecretaris schreef vandaag in zijn reactie dat het kabinet door de economische crisis geen ruimte heeft om toelagen en salarissen van Defensiepersoneel te verhogen. De zogeheten nullijn blijft daarom volgens hem een pijler onder het te sluiten arbeidsvoorwaardenakkoord. Wel heeft De Vries toegezegd de discussie over verhoging van de UKW-leeftijd voorlopig uit te stellen. Hoewel de huidige UKW-leeftijd volgens de staatssecretaris niet is te handhaven, is met de val van het kabinet het besluit over het verhogen van de AOW-leeftijd doorgeschoven naar het volgende kabinet.

De staatssecretaris schrijft in zijn reactie het overleg met de bonden snel te willen hervatten. In het nieuwe akkoord zouden afspraken kunnen worden gemaakt over harmonisatie in regelingen voor diverse groepen personeel, waaronder bezoldigingen en meer flexibele arbeidsvoorwaarden.