Gezonde school: gezondere leerlingen en betere schoolprestaties

Demissionair minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin, OCW) heeft vanmiddag de handleiding Gezonde School voor het basisonderwijs in ontvangst genomen. De handleiding geeft scholen in het basisonderwijs handvatten om met structurele maatregelen op en rondom school de gezondheid van de scholieren te verbeteren.

Gezondheidsbevordering en preventie op scholen zorgen voor gezonder gedrag, betere schoolprestaties en minder vroegtijdig schoolverlaten. Veel scholen nemen al maatregelen op het gebied van gezondheid. Dan gaat het bijvoorbeeld om een schoolplein dat kinderen stimuleert te bewegen of om klaslokalen met voldoende frisse lucht. 

Scholen handelen dan vaak nog ad hoc. De handleiding Gezonde School biedt professionals en basisscholen de praktische handvatten om structureel en planmatig met de gezonde school aan de slag te gaan. Rouvoet gaf aan dat ook ouders een belangrijke rol hebben. ‘Scholen kunnen het niet alleen, maar ze kunnen wel proberen ouders mee te krijgen in het denken over gezond gedrag.’

De handleiding is ontwikkeld onder coördinatie van het RIVM Centrum Gezond Leven. Diverse landelijke organisaties, thema-instituten, regionale GGD’en en Onderwijsbegeleidingsdiensten werken samen in het CGL.