Kabinetsreactie op werkprogramma van de Europese Commissie

De EU moet lessen trekken uit de economische crisis. De lidstaten moeten goed kijken naar effectief toezicht op de financiële sector, verbetering van het economisch beleid van de eurolanden en het versterken van de monetaire unie.

Dit stelt minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer over het voorgestelde werkprogramma van de Europese Commissie in 2010. De minister zet in de brief de punten op een rijtje, waaraan Nederland prioriteit wil geven. “Het heeft de lidstaten goed geholpen dat de EU snel en gezamenlijk heeft gereageerd toen de crisis wereldwijd losbarstte, maar het is nu tijd dat we ook gezamenlijk lessen trekken uit de gebeurtenissen,” legt minister Verhagen uit.

In het werkprogramma van de Europese Commissie heeft Nederland 23 initiatieven geïdentificeerd, die betrekking hebben op het tegengaan van mondiale problemen, zoals de financiële en sociaal-economische crisis en de klimaatverandering.

Verdere aandachtspunten op het gebied van economie zijn: verdieping van de dienstenmarkt, creatie van een digitale interne markt (o.a. door modernisering van het intellectueel eigendomsrecht) en evaluatie van de Europese aanbestedingsrichtlijnen. Ten slotte moet volgens het kabinet duurzaamheid voorop staan bij een nieuw industriebeleid. Als voorbeeld noemt het kabinet het opstellen van een actieplan voor electrisch rijden.

Op het gebied van veiligheid wil Nederland dat de nieuwe Interne Veiligheidsstrategie ook terrorismebestrijding en crisisbeheersing bevat. Vooral de samenwerking, zowel op EU als op regionaal niveau (grensoverschrijdend), moet verbeterd worden en gericht zijn op een multidisciplinaire aanpak van criminaliteit (politie, justitie, belastingdienst en gemeenten). Het arsenaal aan instrumenten kan worden uitgebreid met de mogelijkheid om te screenen en de weigering van eventuele vergunningen en subsidies.