Koeientuin een van de winnende stallen

Een varkenspension, vrijloopstallen met een schuifdak of een binnenweide voor paarden. Dit zijn enkele voorbeelden van in totaal 11 projecten die minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft beloond met een certificaat ter waarde van maximaal euro 50.000.

Met dit bedrag kunnen ondernemers onderzoek naar de haalbaarheid van hun projecten bekostigen. "Geweldig om hier vandaag zoveel innovatiekracht bij elkaar te hebben", aldus minister Verburg tegen de ondernemers. "De eerste horde heeft u genomen. En daar mag u trots op zijn want de inschrijvingen waren van hoog niveau. Benut het haalbaarheidsonderzoek ook om met elkaar rond de tafel te gaan zitten om te kijken of er niet een samenwerkingsverband inzit".

De projecten komen voort uit het programma Small Business Innovation and Research (SBIR) voor integraal duurzame stal- en houderijsystemen. In dit programma konden ondernemers ontwerpen indienen voor stallen die het dierenwelzijn sterk verbeteren en daarnaast beter zijn voor diergezondheid, milieu, energie, arbeidsomstandigheden en beter passen in het landschap. In totaal werden er 32 projecten ontvangen. Een onafhankelijke adviescommissie heeft de 11 winnaars geselecteerd. SBIR wordt uitgevoerd door NL Innovatie en NL Milieu en Leefomgeving van Agentschap NL.

SBIR Integraal Duurzame Stal- en houderijsystemen

Voor deze SBIR is in totaal € 2,2 miljoen beschikbaar. Eind 2010 kunnen deze ondernemers - opnieuw in een wedstrijd - financiering winnen voor een onderzoek- en ontwikkelingstraject. Daarna zijn de ondernemers zelf verantwoordelijk voor de kosten om de stal- en houderijsystemen commercieel succesvol te maken. Het programma Small Business Innovation and Research kent 3 fasen, namelijk onderzoek naar de haalbaarheid, onderzoek en ontwikkeling, en tot slot het op de markt brengen. Fase 1 en 2 worden dus ondersteund door de overheid.

De 11 projecten

De plaatsnaam is de plaats waar de indiener van het project gevestigd is.

ID Agro B.V. in Lemelerveld

ID Agro B.V. ontwikkelt samen met een aantal partners een klimaatgestuurde BovenBouw en BioBodem voor vrijloopstallen. De BioBodem is een biofilter waarin mest wordt gecomposteerd en gedroogd door de vrijkomende warmte. Voor een optimaal klimaat in de stal kan de BovenBouw net als de Arena in Amsterdam open en dicht worden geschoven.

Eeftink-Rensing Constructie en Stalinrichting BV in Lichtenvoorde

Eeftink-Rensing wil samen met diverse partners een nieuwe diervriendelijke, modulaire stal realiseren. Binnen het haalbaarheidsonderzoek wordt onderzocht hoe men op basis van R5 (Rust, Reinheid, Regelmaat, Ruimte en Relatie) een modulaire stal kan ontwikkelen die significant beter scoort op welzijn, milieu en energie!

Stichting Courage in Zoetermeer

Courage wil, in samenwerking met diverse consortiumpartners, het project 'Ontwikkeling Koeientuin - winst voor koe, milieu en samenleving' realiseren. De koeientuin is een huisvestingsconcept voor melkvee dat de biologische behoeften van de koe centraal stelt zonder daarbij de belangen van melkveehouder, milieu en samenleving uit het oog te verliezen. De koeientuin is een ijle constructie die opgaat in het landschap. De koeientuin heeft een weidevloer en mestrobot, beplanting in de stal en een dakconstructie met cellenfolie.

Kunstofwerktuigbouw KaWeBe BV in Boxtel

Kunstofwerktuigbouw KaWeBe BV en architectenbureau Sprikk willen samen met gespecialiseerde partners de varkensstal van de toekomst realiseren waarbij luchthuishouding en energiewinning centraal staan. Belangrijkste thema's zijn kosten en duurzaamheid, dierenwelzijn, volksgezondheid en verbetering imago intensieve veehouderij. In het haalbaarheidsonderzoek staat naast techniek de economische haalbaarheid van dit concept voorop.

Klaverhof in Moerdijk

Melkveebedrijf Klaverhof wil samen met V-Stal en Den Ouden Groep BV een integraal duurzame vrijloopstal voor melkkoeien realiseren. In het haalbaarheidsonderzoek worden de mogelijkheden van een natuurlijke bodem, koemanagement bij grote koppels en klimaatsturing bij een nieuw stalsysteem (folie bovenbouw) onderzocht. Het doel is een nieuw veehouderijsysteem te ontwikkelen dat transparant is voor de maatschappij, vriendelijk voor koe en milieu en rendement oplevert voor de agrarische ondernemer.

Landbouwbedrijf B. Flier in Oldebroek

Beerd Flier wil - samen met Innovatie Landgoed Mulligen, High Welfare Floor en Thecogas - een veehouderijsysteem genaamd Cowcommunity Landgoed 2015 realiseren. Dit is een systeem voor landbouwhuisdieren in (gevoelige) landelijke gebieden met de nadruk op lage emissies, alternatieve eigen energie, een gesloten nutriëntenkringloop, dierenwelzijn en ruimtelijke inpassing. Binnen het haalbaarheidsonderzoek wordt nader onderzocht hoe de afzonderlijke technische innovaties kunnen resulteren in een optimale module. Het doel van het project is om, in samenwerking met de partners, de afzonderlijke innovaties bijeen te brengen, te realiseren en te vermarkten.

ZLTO in Tilburg

Varkenshouders Marijke Nooijen en Harry Henst gaan samen met ZLTO, Nedap, Vereijken-Hooijer en Inno+ het varkenspension realiseren. Het varkenspension heeft de behoefte van het dier als uitgangspunt. Het varkenspension maakt met lokale verbindingen en slimme techniek een sprong vooruit in welzijn, gezondheid en milieu.

ZLTO in Tilburg

Melkveehouder Sjaak Sprangers gaat samen met ZLTO, Swaans Beton,JOZ groep, Van de Sande Bouw, JvR architectuur en de Duinboeren een nieuw melkveehouderijsysteem opzetten. Onder de naam 'Sprookjes worden werkelijkheid' wordt in de nabijheid van een natuurgebied een integraal duurzaam melkveebedrijf ingepast met maximale aandacht voor dierenwelzijn en milieu.

Willaard Operations B.V. in Leeuwarden

Royal de Boer/Brouwers Equipment zet in op de CCS (Combi Cross Slats) ligboxenstal. Het haalbaarheidsonderzoek is gericht op emissiebeperking door een gebruikersvriendelijke combinatie van dichte vloer en roosters. Daarbij zijn ook duurzaamheid en welzijn belangrijke uitgangspunten.

Host B.V. in Enschede

Technologiebedrijf HoSt B.V. wil samen met de partners Kempfarm, Wopereis en Wageningen Livestock Research een integraal duurzaam concept uitwerken voor de vleesvarkenshouderij. Kenmerkend in dit concept is de gescheiden afvoer van feces en urine, waarbij de feces in een vergister worden omgezet naar energie. Door de gescheiden afvoer van feces en urine wordt aan de ene kant het leefklimaat in de stallen sterk verbeterd en de emissies gereduceerd en aan de andere kant wordt de mest beter inzetbaar voor energieopwekking en verwerking van hoogwaardige bemestingsproducten. Het concept is hierdoor zowel op het gebied van dierenwelzijn als duurzaamheid een doorbraak.

DLV BMT in Uden

DLV wil samen met diverse partners een binnenweide voor paarden realiseren. In het haalbaarheidsonderzoek wordt onderzocht of groepshuisvesting met vluchtmogelijkheden voor paarden mogelijk is. Het doel is ook om dit houderijsysteem toe te passen binnen een energieneutrale boogstal wat een aantrekkelijk kijkspel is voor het publiek; paarden in zicht vanuit paardeninzicht.

Naast persberichten kunt u zich ook abonneren op 'onderwerpen'. Klik daarvoor op abonneren.