Leeuwarden uitvalsbasis voor Frisian Flag (video)

Het een na het andere jachtvliegtuig stijgt deze dagen op vanaf Vliegbasis Leeuwarden. Duitse Phantoms, Finse F-18’s, Amerikaanse F-15’s, Zweedse Gripens of Poolse, Noorse en Nederlandse F-16’s; allemaal maken ze deel uit van de vliegoefening van Nederlandse bodem, Frisian Flag.

“We trainen in een multinationale omgeving, zodat we ook alvast met toekomstige coalitiepartners kunnen oefenen”, vertelt kapitein Ralph. Hij is projectleider van Frisian Flag 2010 en geeft aan dat de inzet van de verschillende vliegtuigen en begeleidende radar- en communicatiesystemen bijdraagt aan een zo natuurlijk mogelijke oefening.

De Koninklijke Luchtmacht is gastheer tijdens de jaarlijks terugkerende oefening Frisian Flag. De Amerikaanse, Poolse, Duitse, Noorse, Finse en Zweedse luchtmacht neemt in 2010 deel aan deze oefening die gehouden wordt op Vliegbasis Leeuwarden. Van 12 tot en met 23 april beoefenden de vliegers vluchten voor zowel luchtverdediging als luchtsteun aan grondtroepen.

Vliegbasis Leeuwarden is de uitvalsbasis voor de jaarlijks terugkerende oefening Frisian Flag.

Snel inzetbaar

De Nederlandse F-16’s worden op dit moment ingezet in Afghanistan, waar ze ook in internationaal verband opereren. Daarnaast draagt Nederland vanaf januari voor een half jaar bij aan de snel inzetbare luchtcomponent van de NAVO. Een half jaar lang kunnen daarvoor vanaf Vliegbasis Leeuwarden 9 F-16’s, inclusief een 240 militairen tellend detachement, binnen een paar dagen worden ingezet.