Meldpunt jeugdwerkloosheid op internet geopend

Heb je een goed idee, denk je dat het beter kan of loop je ergens tegenaan bij het vinden van een baan, een stageplek of een geschikte opleiding, ga dan naar het ‘Meldpunt jeugdwerkloosheid’ op internet. Met de melding die je daar kunt doen, kan de werkloosheid onder jongeren nog beter bestreden worden. Ook meldingen van ouders zijn hier welkom.

Directeur-generaal José Hilgersom van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft woensdagmiddag 14 april samen met vertegenwoordigers van de jongerenorganisaties van FNV en CNV en van het Landelijk Overleg Minderheden (LOM) als openingshandeling een eerste melding gedaan via www.ikkan.nl/meldpuntjeugdwerkloosheid, het webadres van het meldpunt.

Voorafgaand aan de openingshandeling verduidelijkte José Hilgersom de werking en de bedoeling van het meldpunt. ‘Na je melding krijg je binnen twee weken antwoord en dat is een persoonlijk antwoord en niet van de computer…..We willen graag weten waar jullie tegen aanlopen. Met die kennis kunnen we je een helpende hand bieden én ons beleid nog verder verbeteren’.

Ahmet Azdural sprak namens het LOM de hoop uit dat het meldpunt jongeren in een belangrijke fase van hun leven op het goede spoor kan zetten. ‘Ik weet dat de behoefte van jongeren én hun ouders aan goede informatie over bijvoorbeeld onderwijsmogelijkheden groot is’’. Allochtone jongeren zijn vaker en langer werkloos dan autochtone jongeren.
Volgens Bernique Tool van CNV jongeren kan het meldpunt bijdragen aan waar haar organisatie voor staat: ‘Jongeren niet behandelen als probleem, maar hen betrekken bij de oplossing door gebruik te maken van de kracht van deze nieuwe generatie!’.
Jamila Aanzi van FNV-jong toonde zich tevreden over het feit dat haar organisatie nauw betrokken is bij het Actieplan jeugdwerkloosheid en bij het meldpunt op internet. ‘Juist doordat het op internet staat kunnen nu ook jongeren en hun ouders snel en makkelijk hun geluid laten horen. Ik hoop dat ze er veel gebruik van gaan maken’.

Het kabinet heeft dit jaar 70 miljoen euro uitgetrokken om met het Actieplan jeugdwerkloosheid de werkloosheid onder jongeren terug te dringen. Het geld is en wordt verspreid onder gemeenten en regio’s om ter plekke meer jongeren aan een baan of een stageplek te helpen of om hen scholing te laten volgen.
Minister Donner heeft de Tweede Kamer per brief informatie gestuurd over de eerste resultaten van het actieplan. In die brief staat onder meer dat in de laatste vier maanden van 2009 in totaal 29.000 jongeren aan een baan, leerwerkplek of stage geholpen zijn.

Lees ook:
Persbericht over de brief van minister Donner

Brief van minister Donner aan de Tweede Kamer

impressie meldpunt jeugdwerkloosheid