Minister bezoekt redeployment oefening

Demissionair minister van Defensie Eimert van Middelkoop heeft een bezoek gebracht aan de eindoefening van de Redeployment Task Force (RDTF). In Ede bezocht de minister de zogenoemde inname-compagnieën. Zij zijn straks verantwoordelijk voor het bemannen van de 'innamestraten', een essentieel onderdeel van de RDTF, verantwoordelijk voor het inpakken van de goederen voor verzenden naar Nederland. De bewindsman toonde zich enthousiast over de professionaliteit: “We gaan een logistieke klus klaren zoals we dat nog nooit eerder hebben gedaan. Als ik dan zie hoe gecontroleerd en geconcentreerd hier wordt getraind, heb ik alle vertrouwen in een goede afronding van onze missie.”

De RDTF is in januari 2010 geformeerd en wordt momenteel opgeleid en getraind om de zogenoemde redeployment van de Task Force Uruzgan uit te voeren. De taken van de RDTF zijn het afbreken dan wel overdragen van de infrastructuur, het inpakken en vervoersgereed maken van materieel, het in konvooien vervoeren van materieel over de weg en het beveiligen van de konvooien en van andere werkzaamheden. Voor het transport van personeel en materieel blijven de Nederlandse helikopters van de Air Taskforce in Uruzgan actief. De Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen en de Apache-gevechtshelikopters op Kandahar Airfield en in Uruzgan blijven tijdens de redeployment aanwezig om de veiligheid te waarborgen. Een klein deel van de RDTF gaat in april al naar Uruzgan om de transportbehoefte volledig te inventariseren en om een nadere schatting te maken van het noodzakelijke onderhoud na terugkomst in Nederland. De betrokken militairen zullen ook de komst van de rest van de RDTF voorbereiden.

Zodra de eerste Nederlandse eenheden hun taken hebben overgedragen, kan de RDTF met haar primaire taak beginnen. Naar verwachting kan dat voor bepaalde delen van de TFU al voor 1 augustus 2010 starten. Zo zullen de taken in het kader van de mentoring van het Afghaanse leger in de komende maanden al aan Australië worden overgedragen en worden de komende tijd enkele patrouillebases aan de Afghanen overgedragen. De verschillende onderdelen van de RDTF komen naar Uruzgan zodra zij nodig zijn. Naar verwachting zal de RDTF medio augustus op volle sterkte in Uruzgan aanwezig zijn.

De oefening vindt van 12 tot en met 23 april plaats op op verschillende locaties op de Veluwe.