Toespraak van minister Van Middelkoop tijdens publieke uitreiking Dapperheidsonderscheidingen

“Ridders Militaire Willems Orde, Excellenties, leden van het parlement, leden van de Vereniging Dragers Dapperheidsonderscheidingen, generaals, burgemeesters, te onderscheiden militairen en hun familie, vrienden en collega’s, aangetreden militairen, dames en heren,

Welkom op deze bijzondere dag. Welkom op deze bijzondere plek. Welkom in dit bijzondere gezelschap. Vandaag decoreren wij militairen van de Nederlandse Krijgsmacht met een Koninklijke dapperheidsonderscheiding voor operaties in Afghanistan. Een missie ver weg. Met resultaten dichtbij. Een veiliger Afghanistan is ook een veiliger Nederland. Het gaat beter in Uruzgan. Er zijn weer scholen, er is weer gezondheidszorg. Kleine bedrijfjes ontwikkelen zich, zelfs de huizenprijzen stijgen. Niet voor niets hebben de Afghanen Nederland nadrukkelijk gevraagd te blijven.

Dames en heren, de Nederlandse krijgsmacht heeft in Afghanistan geschiedenis geschreven. Met dank aan àlle Nederlandse militairen. Die basisveiligheid die wij met onze bondgenoten letterlijk hebben bevochten, is nog niet overal. U begrijpt dat wij onze militairen juist in zetten op die minder veilige plaatsen. In die context hebben vijftien militairen van de Koninklijke Marine, de Koninklijke Landmacht en de Koninklijke Luchtmacht op uitzonderlijke wijze uitvoering gegeven aan hun missie.

..."