Gastcollege Van Middelkoop over ethiek

Demissionair minister Eimert van Middelkoop heeft vandaag een gastcollege gegeven aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Ongeveer 200 Nederlandse studenten bezochten zijn lezing over ethiek in de Nederlandse krijgsmacht, als opening van de reeks 'Ethical Dilemmas in the Shifting Security Landscape'.

Na de lezing ging de minister in debat met Koos van der Bruggen (verbonden aan de Universiteit Leiden en de Technische Universiteit Delft), Mient Jan Faber (VU-hoogleraar 'Human security in war situations') en commandeur Jean Paul Pierini (advocaat bij de staf van de Italiaanse marine).

Goed en kwaad

Van Middelkoop noemde ethiek dagelijkse kost voor een minister van Defensie: "Iedere ochtend liggen er namelijk wel vraagstukken op mijn bord, die een belangrijke ethische component hebben." Hij benadrukte de rol die ethiek speelt in zowel politieke besluiten, als in de missiegebieden waar operaties worden uitgevoerd: "Kennis en bewustzijn van ethiek en ethisch handelen is daarom voor politieke en militaire leiders, maar ook voor iedere individuele militair, een noodzaak. Vaak is daarbij niet eens sprake van een keuze tussen goed en kwaad, maar moet gekozen worden voor het minste van twee kwaden. De besluiten over leven en dood en over een legitieme geweldsmissie maken het nog noodzakelijker iedereen bij Defensie te doordringen van de ethische kant van zaken. Ethiek is in de krijgsmacht geen zachte materie die zich aan de rand van het handelen bevindt; het behoort tot de keiharde kern van het bedrijf."