Prostituees minstens 21 jaar

Legale prostituees moeten minstens 21 jaar zijn. Minister Hirsch Ballin wil hiervoor het wetsvoorstel wijzigen dat bij de Tweede Kamer ligt over regulering van prostitutie en seksbedrijven.

21-jarigen kunnen volgens Hirsch Ballin beter een weloverwogen beslissing nemen dan 18-jarigen. Ook zijn ze weerbaarder in de omgang en de onderhandeling met klanten. Zij hebben bovendien vaker een opleiding afgerond, en zijn daardoor economisch minder afhankelijk van het werk in de prostitutie.

Het kabinet koos aanvankelijk voor een leeftijdsgrens van 18 jaar, omdat het risico bestaat dat prostituees tussen de 18 en 21 jaar in de illegaliteit zouden verdwijnen. Minister Hirsch Ballin (BZK) wil dat bestrijden met krachtige controles. Ook wil hij illegale prostitutie strafbaar stellen.

Landelijk register

Prostituees moeten zich inschrijven in een landelijk register. Bij de registratie moeten gemeenten met iedere prostituee een gesprek voeren.

De registratie is alleen mogelijk in 25 à 35 grotere gemeenten, verspreid over Nederland.
Bij de registratie worden maatregelen genomen voor waarborging van de anonimiteit en de privacy van prostituees.

Vergunning

In het wetsvoorstel staat verder dat bordelen en andere seksbedrijven een vergunning moeten hebben. De gemeenten bepalen via de vergunningen waar en hoeveel seksbedrijven er komen.

In de vergunningen voor prostitutiebedrijven worden voorwaarden opgenomen over de gezondheid, de veiligheid en het zelfbeschikkingsrecht van de prostituees. Hiermee wordt hun positie versterkt.

Klanten die gebruikmaken van illegale prostitutie worden strafbaar.

Het volledige persbericht en de nota's bij het Wetsvoorstel regulering prostitutie en seksbedrijven vindt u op de website van het ministerie van BZK.