Start landelijk verkeersexamen VVN

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Koninklijke hoogheid, beste jongens en meisjes,

Het is voor jullie vandaag een bijzondere dag. Fietsen onder toeziend oog van prinses Maxima is niet zomaar een ritje. Dan mag je écht geen fouten maken. Maar dat deden jullie toch al niet meer, want jullie kennen allemaal de verkeersregels op een duimpje. De verkeersregels, dat zijn de belangrijkste regels die ik ken. Want dat zijn de regels waarmee we allemaal aan het einde van de dag weer veilig thuiskomen.

Zolang iedereen de regels kent en zich eraan houdt, gaat het allemaal goed. Daarom ben ik ontzettend blij dat Veilig Verkeer Nederland elk jaar weer veel moeite doet om zoveel mogelijk kinderen de regels in te prenten. Er doen 200.000 kinderen mee aan het verkeersexamen. Dat is mooi nieuws. Hoe meer kinderen veilig door het verkeer gaan, hoe minder er mis kan gaan onderweg.

Er valt niet te spotten met het verkeer in ons drukke land. Daarom hebben jullie heel hard gewerkt om de verkeersregels te leren. Inmiddels weten jullie alles over zaken als voorsorteren, voorrang geven en voorrang krijgen.

Automobilisten moeten natuurlijk ook heel voorzichtig zijn, rekening houden met voetgangers en fietsers en vooral heel erg goed opletten de hele tijd. Daarom heeft mijn ministerie, het ministerie van Verkeer en Waterstaat, aan het begin van de week een nieuw filmpje gelanceerd op televisie. Het heet Hou je aan de snelheidslimiet. Veilig thuiskomen heb je zelf in de hand.

In het filmpje zie je een automobilist door een rustige woonwijk rijden. Hij gaat een beetje te hard en hij let niet zo goed op. Dat is gevaarlijk. Want een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom zeg ik tegen alle automobilisten: blijf goed opletten, vanaf het moment dat je wegrijdt tot het moment dat je de motor uitzet. Veilig thuiskomen heb je zelf in de hand.

Karla, Veilig Verkeer Nederland en het ministerie van Verkeer en Waterstaat werken weer prima samen. Veilig Verkeer Nederland leert de nieuwe generatie verkeersdeelnemers de regels met het verkeersdiploma en het ministerie van Verkeer en Waterstaat blijft bij de automobilisten hameren op veilig rijden met een postbus-51-campagne.
Samen houden we Nederland scherp.
Samen werken we aan de veiligheid van kinderen in het verkeer.
Samen streven we ernaar dat iedereen ’s avonds veilig thuis komt.

Jongens en meisjes, ik wil jullie heel veel succes toewensen met het verkeersdiploma.
Misschien wel het belangrijkste diploma in jullie leven.
En blijf opletten in het verkeer!