Team bereidt redeployment Uruzgan voor

Het team dat het overbrengen van het Nederlandse materieel vanuit Uruzgan naar Nederland gaat voorbereiden, is vandaag vanaf Vliegbasis Eindhoven naar Afghanistan vertrokken. Het Materiel Inventory Diagnostic Quartermaster Team vormt de voorhoede van de Redeployment Taskforce (RDTF), verantwoordelijk voor het vertrek uit Afghanistan.

Het team, onder leiding van luitenant-kolonel Peter Gielen, bekijkt al het materieel, inclusief de inhoud van de honderden containers op de kampen en buitenposten in Uruzgan en stelt vervolgens een diagnose van de technische staat. Het Nederlandse materieel dat terug naar Nederland gaat, wordt met behulp van Radio Frequency Identifaction geregistreerd en gevolgd. Hierbij worden alle spullen van een tag voorzien, die vervolgens gescand wordt. Dankzij deze technologie is overal en op ieder moment duidelijk welk materieel zich waar bevindt.

Innamestraten

De nu vertrokken kwartiermakers bouwen ook de zogenoemde innamestraten op. Op deze logistieke verzamelpunten wordt al het materieel bij elkaar gebracht en gereedgemaakt voor het transport naar Nederland. Hier staan bijvoorbeeld ook de scanapparaten die de tags uitlezen. Op 1 juli 2010 moet het team klaar zijn om de RDTF te ontvangen.