Verhagen waarschuwt voor verborgen vakantierisico's

Een goede vakantievoorbereiding kan veel problemen voorkomen. Dat was de boodschap van minister Verhagen op de Wijs-op-reis minibeurs aan Scheveningse boulevard.

Ruim een kwart van de Nederlanders komt jaarlijks in de problemen tijdens hun vakantie door geldgebrek, ziekten of een slechte reisverzekering.

Minister Verhagen maakte samen met de vakantiepresentatrice bij uitstek, Marit van Bohemen, een rondgang over de minibeurs die als camping was ingericht. De beurs bracht de minister in vakantiesferen. “Zeker met dit mooie weer!” zei hij. “Maar je beseft hier op de beurs ook hoe belangrijk het is om goed voorbereid op reis te gaan, er kan zoveel mis gaan.”

Vakantiegangers denken vaak dat een reisverzekering in Frankrijk of Duitsland niet nodig is. Maar een basiszorgverzekering dekt vaak niet alle kosten bij ongelukken in het buitenland. Voor hun gezondheid moeten ze niet alleen oppassen in verre, exotische landen maar ook op reguliere vakantiebestemmingen als Turkije, Egypte en Marokko laat de hygiëne soms te wensen over.

Mensen die op doe-vakantie gaan realiseren zich vaak niet dat ze zich extra moeten verzekeren als ze gaan duiken, kitesurfen, of rotsklimmen. Nederlanders komen ook vaak terug van vakantie met nepartikelen in hun koffer. Dat kost weinig, maar is duur als ze een fikse boete krijgen bij invoer in Nederland.

Om vakantiegangers te adviseren over een goede voorbereiding van hun reis heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken samen met de douane, het Verbond van Verzekeraars en de GGD de Wijs-op-reis minibeurs georganiseerd. Marit van Bohemen, presentatrice van het programma Campinglife, was op de beurs om kampeeradviezen te geven. Voor wie de minibeurs niet kon bezoeken is er een website, wijsopreis.nl, vol met tips, actuele reisadviezen en praktische informatie.