Defensie neemt eerste NH90 in ontvangst

De eerste Nederlandse NH90 NATO Frigate Helicopter (NFH) is vandaag overgedragen aan de Defensie Materieel Organisatie (DMO). De ceremonie vond plaats in Italië bij de producent AgustaWestland. Na een uitgebreide beproeving sinds december vorig jaar, tekende de directeur DMO Lex Hendrichs het Certificate of Transfer waarmee de overdracht bekrachtigd werd. Het toestel komt half mei in Nederland aan.

Het toestel zit vol met de modernste technieken. Zo loopt de besturing via computers (fly-by-wire) en is de cockpit uitgerust met grote schermen in plaats van de losse analoge metertjes zoals in oudere toestellen. Nederland ontvangt in totaal 20 NFH’s, 12 in de maritieme uitvoering zoals vandaag overhandigd en 8 in een transportconfiguratie.

Taken

Het nieuwe toestel wordt in eerste instantie gebruikt voor opleiding en training, operationele tests en evaluaties en het overnemen van de taken vanaf de wal van de Lynx helikopter. De maritieme variant gaat op termijn de taken van de inmiddels verouderde Lynx overnemen zoals onderzeebootbestrijding en ondersteuning van de fregatten van de marine. Maar ook de Search and Rescue taken en het patientenvervoer van de AB-412 reddingshelikopter worden overgenomen. De transportversie krijgt tactische transporttaken boven land en kan amfibische operaties ondersteunen.

Samenwerking

De NH90 is het resultaat van jarenlange internationale samenwerking binnen de NAVO en enkele landen daarbuiten en de internationale industrie. Naast Nederland gaan er ook helikopters naar België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Portugal, Australië, Finland, Noorwegen en Zweden.