Netneutraliteit cruciaal voor vrij verkeer internet

“Netneutraliteit is cruciaal voor vrij verkeer internet en vrije toegang tot informatie. Daarom zijn we met een nieuw wetsvoorstel bezig te regelen dat providers straks transparant moeten zijn over eventuele beperkingen die zij opleggen aan het internetverkeer. Ook kunnen we zo nodig eisen stellen als het de verkeerde kant uitgaat.” Dat zei minister Van der Hoeven 22 april 2010 naar aanleiding van een wijziging van de Telecomwet die momenteel wordt geconsulteerd bij marktpartijen.

Netneutraliteit, de vraag in hoeverre het verschillend behandelen van internetverkeer toelaatbaar is, staat hoog op de agenda en wordt steeds actueler. Het dataverkeer dat over elektronische netwerken stroomt neemt bijvoorbeeld gestaag toe, waardoor vraagstukken omtrent management van dat verkeer steeds vaker opspelen.

Telecomoperators moeten duidelijk maken welke eventuele beperkingen zij hanteren bij internetdiensten

“Waar op dit moment telecom- en internetproviders niet expliciet verplicht zijn aan te geven hoe zij internetverkeer afhandelen, regelen we in onze nieuwe plannen dat telecomoperators verplicht worden transparant te maken welke eventuele beperkingen zij hanteren bij internetdiensten. Ook regelen we dat als er teveel beperkingen zijn we de mogelijkheid hebben om als overheid kwaliteitseisen te stellen als de vrijheid van het internet in het geding lijkt te komen”, aldus de minister in een toelichting op de nieuwste plannen.