Defensie steunt Vrijheidstrein

Het ministerie van Defensie doet, met het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) en Museum Bronbeek, zondag 25 april mee met het Museon en het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek in de actie ‘Niet Weggooien’. Dit gebeurt in de Vrijheidstrein van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

De trein staat van 11.00 tot 17.00 uur stil op station Den Haag Centraal. Die dag wordt er speciale aandacht gegeven aan de oorlog in Nederlands-Indië. Een medewerker van Museum Bronbeek verzorgt een presentatie over de Bersiap-periode. Het NIMH geeft een presentatie over de inzet van de Mariniersbrigade in deze oorlog.

De exposities in de trein zijn gratis te bezichtigen, bezoekers kunnen diverse lezingen en debatten bijwonen en voor kinderen zijn er speciale activiteiten. In de 'Niet Weggooien' coupé zijn de hele dag museummedewerkers aanwezig die advies kunnen geven over door bezoekers meegebracht historisch materiaal.

NIMH

Het NIMH is op zondag 2 mei ook weer vertegenwoordigd in de 'Niet Weggooien' coupé van de Vrijheidstrein die dan op station Den Bosch staat. Een medewerker geeft een presentatie over krijgsgevangenen.

Stilstaan bij vrijheid

In het kader van het lustrumjaar 65 jaar Viering Bevrijding rijdt vanaf 31 maart gedurende 5 weken de trein ‘Stilstaan bij vrijheid’ door het hele land. De Vrijheidstrein is een project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen (NS) en vele andere partijen.

Speciale routes

Door de week rijdt de Vrijheidstrein mee in de reguliere NS-dienstregeling en kan iedereen meereizen. Op zaterdagen debatteren studenten in de trein, die dan speciale routes rijdt. Op zondagen staat de Vrijheidstrein de hele dag stil op een station in het kader van ‘Actie Niet Weggooien’, een samenwerkingsinitiatief van de oorlogs- en verzetsmusea.