Nationaal Verkeersveiligheidscongres

Commentaarstem: Vorig jaar zijn er weer minder mensen in het verkeer omgekomen. Uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het ministerie van Verkeer en Waterstaat blijkt dat er 720 mensen zijn overleden in het verkeer. Demissionair minister Eurlings: 720 verkeerdoden is op zich goed nieuws, omdat wij weer minder doden hebben dan het vorig jaar. Toen waren het er nog 750. En ook als je de ontwikkeling over 30 jaar bekijkt waar wij van 3000 doden komen, dan doen wij het nu waanzinnig veel beter. Wij zijn een van de meest verkeersveilige landen van de hele wereld.

Commentaarstem: Demissionair verkeersminister Camiel Eurlings is dankbaar dat deze dalende trend zich voortzet, zo zei hij tijdens het nationaal verkeersveiligheidscongres, een tweejaarlijks platform voor iedereen die zich actief inzet voor de verkeersveiligheid. Tijdens dit congres reikte hij voor de eerste keer de nationale verkeersveiligheidsprijs uit. Hiervoor komen projecten in aanmerking die een aantoonbaar en positief effect hebben op de verkeersveiligheid.

Minister Eurlings: Ik heb de verkeersveiligheidsprijs 2010 uitgereikt aan een scholenproject in de Alblasserwaard. En het mooie van dit project is dat het niet een project van professoren en deskundigen is, nee het is een project van jongeren zelf, net die kwetsbare jeugd die op de fiets naar school toegaat. Die jongeren kijken nu zelf heel bewust: waar op die route waar wij fietsen is het onveilig en hoe zou je dat kunnen verbeteren. Daar snijdt het mes aan twee kanten. Eerstens wordt die route veiliger, maar ten tweede gaan die jongeren veel bewuster zijn van hoe moet ik mijzelf veilig in dat verkeer gedragen: wat is veilig en wat is onveilig.