Onderwijstijd bij niet-bekostigde instellingen

Eind 2009 en begin 2010 is onderzoek gedaan bij 36 niet-bekostigde beroepsopleidingen naar het voldoen aan de 850-urennorm. Het gaat daarbij om opleidingen die door de instelling als voltijds worden aangeboden en waarbij uit onderzoek bij de Informatie Beheer Groep is gebleken dat bij deze opleidingen deelnemers studeren die studiefinanciering ontvangen. In dat geval moet de opleiding in ieder geval aan de norm voldoen.

Van de 36 opleidingen zijn er vijf, oftewel 14 procent, die naar verwachting aan het eind van het schooljaar niet voldoen. Twee van die opleidingen dreigen zelfs in twee leerjaren tekort te schieten. In drie gevallen is het te verwachten aantal uren meer dan honderd te weinig.

Uit analyse van de gegevens is verder gebleken dat een aantal opleidingen niet voldoet aan de wettelijke voorschriften voor de beroepspraktijkvorming (bpv). Het aantal uren is minder dan 20 procent van de totale studiebelasting. Voor een belangrijk deel is dat het gevolg van het feit dat instellingen interne praktijk organiseren die niet formeel als beroepspraktijkvorming geldt.

Opleidingen met een verwacht tekort aan uren zullen voor het eind van het schooljaar 2009 – 2010 een heronderzoek krijgen.