Koningin, Prins van Oranje, Prinses Máxima en minister-president bij uitreiking Four Freedom Awards

De Koningin, Prins van Oranje, Prinses Máxima zijn zaterdag 29 mei in de Nieuwe Kerk in Middelburg aanwezig bij de uitreiking van de Four Freedom Awards. Minister-president Balkenende zal de International Four Freedoms Award uitreiken.

Het Amerikaanse Franklin and Eleanor Roosevelt Institute kent deze onderscheiding toe aan personen die op mondiaal niveau een substantiële, moedige en persoonlijke bijdrage hebben geleverd aan de vrijheid in de wereld. De Awards worden dit jaar uitgereikt aan het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, het Russische weekblad Novaya Gazeta, dr. Asma Jahangir uit Pakistan, Maurice Strong uit Canada en Gareth Evans uit Australië.

De onderscheiding is vernoemd naar de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt. Zijn voorouders zijn uit Zeeland naar de Verenigde Staten geëmigreerd. De vier vrijheden werden door Roosevelt tijdens de Tweede Wereldoorlog gemarkeerd in een rede tot het Amerikaanse congres: de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van geloof, de vrijwaring van gebrek en de vrijwaring van vrees. De vier vrijheden maken deel uit van de preambule van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, die op 10 december 1948 officieel werd aangenomen door de Verenigde Naties.

Het Roosevelt Institute en de Roosevelt Stichting willen, door de erkenning van de grote verdiensten van de voorvechters die voor deze grondrechten opkomen, de onschatbare waarde benadrukken van vrijheid, die voor veel mensen in de wereld allerminst vanzelfsprekend of gegarandeerd is.

Elke twee jaar worden vijf Awards toegekend. Vier aan personen wier inzet direct kan worden verbonden aan één van de vier vrijheden en één aan een persoon die zijn functie, zijn persoonlijkheid en zijn invloed langdurig heeft aangewend ten dienste van de menselijke vrijheid in al zijn facetten. In 2002 werd deze International Four Freedoms Award toegekend aan Nelson Mandela, in 2004 aan Kofi Annan, in 2008 aan Richard von Weizsäcker en dit jaar aan het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Daarnaast is er vier keer een International Four Freedoms Award als speciale prijs uitgereikt. Oud-premier Ruud Lubbers ontving zo'n speciale prijs in 1995.

Het Franklin and Eleanor Roosevelt Institute heeft de Four Freedom Awards 2010 toegekend op grond van onderstaande argumentatie.

International Four Freedoms Award

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens ontvangt de onderscheiding voor de bijdrage die het in de afgelopen 50 jaar heeft geleverd aan de bescherming van individuele mensenrechten in het naoorlogse Europa. Vanaf de oprichting in 1959 heeft het Hof in meer dan 10.000 zaken uitspraken gedaan, gebaseerd op het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden (EVRM), opgesteld in 1950. In dit verdrag, gebaseerd op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, zijn naast de door Franklin Delano Roosevelt in 1941 geformuleerde vier vrijheden, onder andere het recht op een eerlijk proces en het verbod van discriminatie vastgelegd. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens streeft ernaar een voor burgers toegankelijk instrument te zijn in de effectieve werking van de democratie en de rechtsstaat.