EOD ruimt 4 blindgangers Leeuwarden (video)

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft vandaag in één keer 4 500-ponders uit de Tweede Wereldoorlog gedemonteerd. De explosieven van Britse makelij werden in januari al gevonden tijdens voorbereidende werkzaamheden voor een rondweg bij Vliegbasis Leeuwarden.

Het gelijktijdig demonteren van 4 bommen was een unieke operatie voor de EOD. Bij de demontagewerkzaamheden werd een veiligheidszone van 1500 meter in acht genomen. Hierdoor moesten 154 mensen hun woning of bedrijf tussen 10:00 en 17:00 uur verlaten. Zij werden opgevangen in het dorpshuis van Ingelum. De EOD verwijderde de ontstekingsmechanismen en maakte hier opnamen van met op afstand bestuurbare camera’s. De gedemonteerde bommen zijn vervolgens naar Den Helder gebracht, waar zij op een later moment worden vernietigd.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie ( EOD) heeft in één keer 4 500-ponders uit de Tweede Wereldoorlog gedemonteerd. De explosieven van Britse makelij werden in januari al gevonden tijdens voorbereidende werkzaamheden voor een rondweg bij Vliegbasis Leeuwarden.

Nachtjagers

Vliegveld Leeuwarden was tijdens de Tweede Wereldoorlog een uitvalsbasis voor Duitse nachtjagers. In totaal werden 400 geallieerde vliegtuigen neergehaald door nachtjagers die vanaf Leeuwarden waren opgestegen. Om deze reden werd het vliegveld, dat bekend stond als ‘het wespennest’, meerdere malen door de geallieerden aangevallen. De nu onklaar gemaakte bommen zijn blindgangers uit een van deze bombardementen.