Anne Frank Huis bestaat 50 jaar

Vandaag heeft de Anne Frank Stichting, in aanwezigheid van Hare Majesteit de Koningin, het 50-jarig bestaan gevierd van het Anne Frank Huis. De bijeenkomst vond plaats in de Westerkerk in Amsterdam. Namens het kabinet waren demissionair minister Klink van VWS en demissionair staatssecretaris Van Bijsterveldt van OCW aanwezig.

Koningin Beatrix tijdens de opening van de dagboekzaal in het Anne Frankhuis.

Een hoogtepunt van de bijeenkomst in de Westerkerk was de presentatie van Het Achterhuis Online. Het Achterhuis Online stelt mensen wereldwijd in staat het onderduikpand virtueel te verkennen. Bijzonder aan het online bezoek is dat de schuilplaats ook ingericht is, zoals tijdens de onderduik. Op 3 mei 1960 opende het Anne Frank Huis officieel zijn deuren voor publiek. Het eerste jaar kwamen er 9.000 mensen naar het museum en nu, 50 jaar later, bezoeken circa 1 miljoen mensen jaarlijks de onderduikplaats van Anne Frank.

Dankzij de virtuele rondleiding wordt het educatieve bereik van de boodschap van het Anne Frank Huis vergroot. Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van VWS, de BankGiro Loterij, het Anne Frank Fonds, het VSB Fonds en de Mondriaan Stichting. LBi Lost Boys tekende samen met de Anne Frank Stichting voor het concept, de strategie en de realisatie van Het Achterhuis Online.

Voorafgaand aan de viering in de Westerkerk heeft Hare Majesteit de nieuwe dagboekzaal in het Anne Frank Huis geopend. In de dagboekzaal zijn voor het eerst alle dagboeken en geschriften van Anne Frank te bezichtigen. Naast Abram de Swaan waren er toespraken van algemeen directeur Hans Westra, algemeen directeur Anne Frank Stichting, en Wim Kok, voorzitter van de Raad van Toezicht. Daarnaast waren er bijdragen van jongeren en een muzikaal optreden van Trijntje Oosterhuis.