Campagne 'Meer Veiligheid op straat' zet nieuwe middelen in

De afgelopen maand zijn radio- en tv-commercials van de campagne uitgezonden. Ook is er met interactieve banners geadverteerd op vooral jongerensites. Vanaf deze week worden daarnaast ook vernieuwende communicatiemiddelen ingezet. In Amsterdam en Rotterdam heeft het ministerie interactieve billboards ingezet. Daarnaast is er een ‘supportcampagne’ gericht op online sociale netwerken.

Interactieve billboards

Op het Rembrandtplein in Amsterdam en de Lijnbaan in Rotterdam is van 22 tot en met 24 april van 21.00 tot 00.00 uur een interactief filmpje te zien, waarin mensen die op dat moment voorbijlopen de hoofdrol spelen. Dit vernieuwende systeem werkt door een eerder opgenomen video-‘laag’ te projecteren op de live camerabeelden van de omgeving. De eerder opgenomen video toont een ambulance en ambulancebroeders die door jongeren mishandeld worden. Doordat deze naadloos over de live beelden wordt geplakt, lijkt het net alsof omstanders op het Rembrandplein en de Lijnbaan werkeloos toezien hoe het ambulancepersoneel wordt mishandeld. Hierdoor moeten mensen gaan nadenken over wat zij zelf kunnen doen om dergelijk geweld te voorkomen.

Digitale button

Via een online ‘supportcampagne’ waarin diverse bekende Nederlanders een rol spelen, worden mensen opgeroepen om hun profielfoto op netwerksites als Hyves, Twitter en Facebook te voorzien van een digitaal icoon. Hiermee laten mensen zien dat ze ingrijpen bij agressie. Dat is ook de boodschap van de bannercampagne waarin bekende Nederlanders zoals Floortje Dessing, Ali B en Erben Wennemars elkaar in een filmpje een levensgrote icoon doorgeven. Deze BN’ers zullen het icoon op hun profielfoto’s plaatsen en nodigen in het filmpje mensen uit hetzelfde te doen. Met de digitale button werd tijdens de vorige campagne al geëxperimenteerd. Nu wordt er meer aandacht aan besteed en is hij ook via de pagina www.nederlandveilig.nl/veiligheidopstraat met één druk op de knop op een netwerkprofiel te installeren.

Eind 2010 wordt de VPT-campagne herhaald. Dan zal ook geweld tijdens de jaarwisseling een rol spelen.