Scenario's over kernenergie uitgewerkt

Het kabinet heeft de uitwerking van vier scenario's over kernenergie naar de Tweede Kamer gestuurd. Er worden geen beleidskeuzes gemaakt. Het is aan het volgende kabinet over de rol van kernenergie te beslissen. 

De ministerraad heeft hierover een brief aan de Tweede Kamer gestuurd. De ministers Van der Hoeven (EZ) en Huizinga (VROM) komen hiermee een toezegging uit het Energierapport 2008 na.

Scenario's

Er zijn vier scenario's:

  • Er komen geen nieuwe kerncentrales en de centrale in Borssele sluit in 2033.
  • Er komen geen nieuwe kerncentrales, tenzij die inherent veilig zijn. Zulke kerncentrales komen naar verwachting niet voor 2030 op de markt.
  • De kerncentrale Borssele wordt aan het einde van zijn levensduur, in 2033, vervangen.
  • Na 2020 worden in Nederland een of meer nieuwe kerncentrales gebouwd, naast de vervanging van Borssele.

Besluitvorming en voorwaarden

De Kamerbrief bevat onder meer aandachtspunten die van belang kunnen zijn voor de politieke besluitvorming, zoals maatschappelijk draagvlak, energievoorziening, veiligheid en straling, internationale context, industrie en economie.

Ook beschrijft de brief mogelijke voorwaarden zoals de eindberging van radioactief afval en veiligheidsmaatregelen.

Binnen de randvoorwaarden en het reguleringskader van de overheid bepalen bedrijven uiteindelijk of zij willen investeren in een nieuwe kerncentrale.

Maatschappelijk draagvlak

In elk scenario is het maatschappelijk draagvlak een belangrijke factor bij de besluitvorming. Uit publiekonderzoek blijkt dat mensen op basis van het eerste gevoel kernenergie beschouwen als gevaarlijk, maar ook noodzakelijk.

Er is behoefte aan een debat over kernenergie. Volgens de onderzoekers verdienen feiten en cijfers en de zorgen, explicieter aandacht in de discussie.