Defensie ondersteunt Koninginnedag in Zeeland

Defensie heeft gisteren een bijdrage geleverd aan de vele veiligheidsmaatregelen om Koninginnedag in Wemeldinge en Middelburg goed te laten verlopen. Zo is de Nationale Reserve ingezet, evenals de Explosieven Opruimingsdienst Defensie en de Koninklijke Marechaussee. De tragische gebeurtenis van vorig jaar in Apeldoorn was daar de aanleiding voor.

De politie kreeg versterking van het 30 Natresbataljon van het Regionaal Militair Commando (RMC) Zuid. Militairen van deze eenheid bewaakten delen van routes en wegen in en rond de feestlocaties. Tevens was er een team van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) om de politie te ondersteunen, mocht die op iets verdachts stuiten. De EOD, ingedeeld bij de landmacht, heeft klokrond een aantal teams beschikbaar om bij calamiteiten of dreigingen te worden ingezet. Normaal gebeurt dat vanuit Culemborg. Nu was er een team ter plaatse om de aanrijdtijd te bekorten.

Ook de marechaussee was met ongeveer 150 man personeel aanwezig om de Koninginnedagviering in Zeeland in goede banen te leiden. Inzetten zoals van de Natres, de EOD en de marechaussee behoren tot de nationale taken van Defensie.

RMC Zuid

RMC Zuid van de Koninklijke Landmacht is verantwoordelijk in de Provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. Het commando coördineert naast de nationale inzet van Defensie alle militaire activiteiten in deze gebieden. Daarnaast beschikt dit RMC over eigen Natres-eenheden. Natresmilitairen dienen het landsbelang, maar hun grootste kracht is de regionale binding. De door vrijwilligers gevormde eenheden bestaan uit mensen met een civiele baan, die daarnaast militair zijn. Ze komen uit de regio waarin zij primair operationeel zijn en kennen de omgeving dus op hun duimpje. Deze kennis kwam de militairen uit Zeeland goed van pas bij de inzet tijdens Koninginnedag.