ALERT brengt al het relevante nieuws op één scherm

ALERT is een nieuwe functionaliteit die Overheidscommunicatie Nieuwe Stijl (ONS) aanbiedt op het Rijksportaal, het intranet voor alle ministeries. Maandag 26 april ging ALERT live. ALERT is een attenderingsdienst, die rijksmedewerkers op geregelde tijden op de hoogte stelt van nieuw verschenen berichten, artikelen en publicaties op het gebied van hun interesse. Die kunnen uit verschillende bronnen komen, zoals de landelijke dagbladen en internetsites.

Kranten

ALERT kent twee soorten attenderingen: groepsattenderingen en persoonlijke attenderingen. Groepsattenderingen zijn voorgedefinieerde onderwerpen waarop een medewerker zich kan abonneren (bijvoorbeeld ‘Voortgezet Onderwijs’). Ze worden beheerd door de informatiespecialisten van de ministeries. Vergelijk het met een knipselkrant, maar dan natuurlijk digitaal. De interdepartementale opzet van ALERT maakt het mogelijk dat rijksambtenaren zich ook kunnen abonneren op groepsattenderingen van andere ministeries. Elke medewerker kan zelf op basis van zijn eigen voorkeur persoonlijke attenderingen beheren.

Iedere dag krijgt een rijksambtenaar op zijn persoonlijke ALERT-pagina op het Rijksportaal een overzicht van de resultaten die voor zijn groeps- en persoonlijke attenderingen zijn gevonden. Die resultaten kan hij of zij ook per e-mail ontvangen.

De ministeries gaan de komende periode proefdraaien met ALERT. Zowel de mogelijkheden van ALERT als het aantal beschikbare groepsattenderingen zal gedurende het jaar dan ook nog groeien.

Vernieuwing Rijksdienst

ALERT is een van de projecten van het programma Vernieuwing Rijksdienst. Binnen het programma Vernieuwing Rijksdienst wordt gewerkt aan een kleinere en betere rijksoverheid. ALERT wordt gerealiseerd door het project Overheidscommunicatie Nieuwe Stijl (ONS), in samenwerking met het project Digitale Werkomgeving Rijksdienst (DWR).