"Kiezen voor vrijheid en verantwoordelijkheid"

"Niet wegkijken bij onrecht en onderdrukking. Maar kiezen voor vrijheid en verantwoordelijkheid", zei minister-president Balkenende op 4 mei 2010.

Minister-president Balkenende hield een korte toespraak bij de Nationale Herdenking op de Dam. In 2010 is het 65 jaar geleden "dat er een einde kwam aan de ergste verschrikking die Nederland ooit heeft gekend".

"Wij houden de herinnering aan alle Nederlandse slachtoffers levend", zei de minister-president. "Aan de weerlozeburgers die omkwamen door vervolging, gebrek en geweld. Aan de moedige mannen en vrouwen die hun leven gaven in het verzet. En aan alle militairen die het hoogste offer brachten, toen en later."

Balkenende vertelde in zijn toespraak over Miep Gies, "de moedige helpster van Anne Frank en de andere bewoners van het Achterhuis". Zij schreef: "Ik ben alleen bereid geweest om te doen wat er van me werd gevraagd en wat destijds nodig leek."

"Dat is ook onze opdracht", zei Balkenende."Een verplichting die we hebben aan de mensen die we vandaag herdenken. Niet wegkijken bij onrecht en onderdrukking. Maar kiezen voor vrijheid en verantwoordelijkheid. Iedere dag opnieuw."

Incident tijdens herdenking

Tijdens de Nationale Herdenking vond een incident plaats in het publiek, waardoor de herdenking tijdelijk onderbroken moest worden. Een man is aangehouden voor verstoring van de openbare orde.

Minister-president Balkenende noemde het incident 'zeer triest', zeker omdat het tijdens de twee minuten stilte gebeurde, 'bij een herdenking die zo belangrijk is'. De Koningin, prins Willem Alexander, prinses Máxima en de minister-president hebben de gewonden kort na het incident bezocht.

'Ik vind het ontzettend naar dat dit op dit moment gebeurt. We staan stil bij wat er in de oorlog is gebeurd en het is een groot goed dat we op deze manier kunnen herdenken in Nederland', aldus Balkenende.

Tegelijkertijd kwam heel snel na het incident de verbondenheid terug, zei de minister-president. "Bijvoorbeeld toen de Koningin terugkwam, was er gelijk applaus. Dat zegt ook iets over Nederland. Uiteindelijk willen we met elkaar herdenken en op 5 mei willen we met elkaar feestvieren."