Nederland wil maatregelen voor overtreding kernwapenregels

Wanneer landen zich niet houden aan de internationale regels voor vreedzaam gebruik van kerntechnologie, moet alle samenwerking op dit gebied direct worden stopgezet. Dat verklaarde minister Verhagen vandaag in zijn toespraak tot de toetsingsconferentie van het Non-proliferatie Verdrag bij de Verenigde Naties in New York.

De 189 landen die het Non-proliferatie Verdrag hebben ondertekend verplichten zich tot kernontwapening, het voorkomen van de verspreiding van kernwapens en het vreedzaam gebruik van kernenergie. Elke 5 jaar komen de landen die deelnemen in het verdrag bijeen om de uitvoering te toetsen.

"Er moeten strengere controles komen om vast te stellen dat op nucleaire activiteiten vreedzaam zijn," aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). "Als dat niet het geval blijkt te zijn, moet de internationale gemeenschap doortastend optreden en alle nucleaire samenwerking met de overtreder onmiddellijk stopzetten."

Nederland is blij dat de 2 grootste kernwapensstaten – Rusland en de Verenigde Staten – zijn overeengekomen het aantal lange-afstandswapens met 1/3 te verminderen. Op aandringen van minister Verhagen zullen de NAVO-landen de komende tijd ook de vermindering van korte en middellange-afstandwapens in Europa bespreken.

Nederland pleit voor de versterking van het non-proliferatie regime. "Het verdrag is meer dan ooit nodig," vindt minister Verhagen. "Hoe meer landen kernwapens bezitten, hoe groter de risico's. De tijd dat kernwapens de wereld stabieler maakten is voorbij. Daarom is Nederland voorstander van een kernwapenvrije wereld, en zetten we ons daarvoor actief in."

Omdat landen volgens het Non-Proliferatieverdrag het volste recht hebben kernenergie voor vreedzame doeleinden te gebruiken, wil Nederland internationale centra voor de productie van kernbrandstof. Bij deze uraniumbanken die onder streng toezicht staan van het atoomagentschap staan, kunnen landen kernbrandstof bestellen.

"Op die manier voorkomen we dat de verrijkingstechnologie wordt verspreid waarmee kernwapens kunnen worden gemaakt en zijn landen toch verzekerd van brandstof voor hun kerncentrales," zegt minister Verhagen. Urenco in Nederland zou een van die internationale centra kunnen worden.