Veiligheidsregio’s verbeteren informatievoorziening bij rampen en crises

Goede besluitvorming tijdens een ramp is alleen mogelijk wanneer alle betrokken spelers gelijktijdig hetzelfde actuele beeld van de situatie hebben. Om dit mogelijk te maken is een werkwijze ontwikkeld waarin de verschillende hulpverleningsdiensten, gemeenten en andere partners in de crisis- en rampenbestrijding informatie met elkaar delen: Netcentrisch Werken. Dit maakt het mogelijk acties en besluiten goed op elkaar af te stemmen.

Alle veiligheidsregio’s in één netwerk

Bij een grootschalig incident, zoals bijvoorbeeld een treinongeluk, moet informatie-uitwisseling plaatsvinden tussen een groot aantal actoren. In crisissituaties, waarbij het uiterste van mensen gevraagd wordt, werkt men effectiever samen door dezelfde werkwijze en één landelijk crisismanagementsysteem te gebruiken voor alle veiligheidsregio’s en andere crisisorganisaties.

Proactief meekijken en anticiperen

Door netcentrisch te werken kunnen alle betrokkenen zich proactiever opstellen, anticiperen op ontwikkelingen en daardoor effectiever optreden. Ook crisiscommunicatie naar slachtoffers, publiek en media kan sneller en gerichter plaatsvinden.

Netcentrisch Werken eind 2011 ingevoerd

De 25 veiligheidsregio’s in Nederland hebben met elkaar afgesproken om deel te nemen aan het project Netcentrisch Werken en na afloop de aangeboden voorzieningen gezamenlijk in beheer te nemen. De veiligheidsregio’s bekrachtigden deze afspraak in een convenant. Eind 2011 moet Netcentrisch Werken in alle 25 veiligheidsregio’s zijn ingevoerd. Het project Netcentrisch Werken wordt gesubsidieerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Stap voorwaarts in professionalisering van crisisbeheersing

Henri Lenferink, burgemeester van Leiden en portefeuillehouder Informatievoorziening binnen het Veiligheidsberaad; “Participatie van alle veiligheidsregio's is een essentiële voorwaarde voor het slagen van het project Netcentrisch Werken. Het betekent een enorme stap voorwaarts in de professionalisering van crisisbeheersing en rampenbestrijding in Nederland. Het gelijktijdig hebben van de juiste en actuele informatie is de basis voor elke beslissing. Ik ben erg blij dat alle veiligheidsregio’s het belang van gedeelde informatie onderkennen.”