Inspraak op aanwijzing Natura 2000-gebieden Noordzeekustzone en Vlakte van de Raan

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft voor 2 Natura 2000-gebieden in de Noordzee ontwerpbesluiten genomen. Het gaat om een ontwerp-wijzigingsbesluit voor de Noordzeekustzone. En een ontwerp-aanwijzingsbesluit voor de Vlakte van de Raan. De ontwerpbesluiten, de kaarten en de stukken die hierop betrekking hebben liggen tot en met 16 juni 2010 ter inzage.

Het aanwijzen van een Nederlands natuurgebied als Natura 2000-gebied gebeurt met een aanwijzingsbesluit van de minister van LNV. Voordat er een definitief aanwijzingsbesluit wordt genomen legt de minister eerst een ontwerp-aanwijzingsbesluit ter inzage.

Een deel van het Natura 2000-gebied Noordzeekustzone is in 2009 al als Natura 2000-gebied aangewezen. In het ontwerp-wijzigingsbesluit worden de begrenzing en enkele instandhoudingsdoelstellingen aangepast. Voor dit gebied kunnen mensen alleen op de wijzigingen reageren ten opzichte van het definitieve aanwijzingsbesluit dat in 2009 is vastgesteld. Het ontwerp-aanwijzingsbesluit voor Vlakte van de Raan gaat over de selectie, begrenzing en natuurdoelen van het Natura 2000-gebied. Er kan dus alleen op deze aspecten worden gereageerd.

Iedereen heeft het recht om binnen de gestelde termijn van 6 mei 2010 tot en met 16 juni 2010 een zienswijze op de ontwerpbesluiten in te dienen. Het ontwerp-wijzigingsbesluit Noordzeekustzone ligt tijdens deze periode ter inzage bij de provinciehuizen van de provincies Fryslân, Groningen, Noord-Holland en bij de vestigingen van de Directie Regionale Zaken van LNV in de regio's Noord en West. Het ontwerp-aanwijzingsbesluit Vlakte van de Raan ligt ter inzage bij het provinciehuis van de provincie Zeeland en bij de vestiging van de Directie Regionale Zaken van LNV in de regio Zuid.

Natura 2000

Meer natuur, vitale natuur. Dat is de kern van het natuurbeleid. Een mooi landschap om met plezier in te wonen, werken en recreëren. Dit landschap is óók het leefgebied van onze 40.000 soorten dieren en planten. Het ministerie van LNV beschermt de natuur door wetgeving en zorgt voor onderhoud en aanleg van nieuwe natuur. We doen veel, maar we kunnen het niet alleen. Daarom geeft het ministerie samen met de provincies geld, advies en ruimte aan mensen en bedrijven die zich actief inzetten voor natuur en landschap. Als iedereen bijdraagt om de natuur in goed evenwicht te ontwikkelen, kunnen we daar voor lange tijd van blijven genieten.

De natuur houdt niet op bij de grens. Het is onderdeel van een groter geheel. Daarom zijn er regels opgesteld voor alle Europese lidstaten. Het gaat om de Vogel- en Habitatrichtlijn. De Vogel- en Habitatrichtlijn beschermen Europa's natuurparels, de zogenoemde Natura 2000-gebieden. Stuk voor stuk gebieden met bijzondere planten en dieren. Ook in Nederland willen we voorkomen dat de natuur steeds eenvormiger wordt en dat zeldzame soorten verder in aantal afnemen.

De natuurgebieden waar het bij Natura 2000 om gaat zijn het in ecologisch opzicht waard om beschermd te worden. Ze zijn het waard om trots op te zijn. Denk aan gebieden als de Veluwe of de Waddenzee. Maar natuurgebieden bieden meer. Veel mensen kunnen in en om deze gebieden terecht voor recreatieve activiteiten. Dit zorgt voor toegevoegde waarden, zoals meer woongenot, een betere gezondheid en een gunstig vestigingsklimaat. Ofwel, Natura 2000-gebieden renderen in ecologisch en economisch opzicht. Investeren in Natura 2000-gebieden levert dus wat op!

Nadere informatie

Voor nadere informatie over de aanwijzing van de Natura 2000-gebieden kunt u op werkdagen van 8.30 uur tot 16.30 uur bellen met het gratis telefoonnummer van het LNV-loket: 0800 - 223 33 22. Ook bestaat de mogelijkheid hier informatie aan te vragen.

Naast nieuwsberichten kunt u zich ook abonneren op 'onderwerpen'. Klik daarvoor op abonneren.