Luchtmacht brengt Guus en Boris naar bevrijdingsfestivals (video)

Dankzij 2 Chinook-transporthelikopters van de luchtmacht zijn Guus Meeuwis en Boris gisteren van het uiterste noorden van Nederland tot het diepe zuiden op bevrijdingsfestivals verschenen. De artiesten zijn dit jaar de ‘Ambassadeurs van de vrijheid’ namens het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Met de bevrijdingsfestivals wordt de Nederlandse vrijheid sinds 1945 gevierd.

De Koninklijke Luchtmacht levert al sinds het begin van de jaren negentig ondersteuning aan de bevrijdingsfestivals in de vorm van het helikoptertransport. Door de inzet van de helikopters hebben de artiesten op één dag in Almere, Den Bosch, Groningen, Rotterdam, Roermond, Vlissingen én Wageningen kunnen optreden.

Luchtmacht brengt Boris naar bevrijdingsfestivals

In Wageningen nam staatssecretaris Jack de Vries ook het bevrijdingsdefilé af, waaraan onder meer 2000 Canadese veteranen deelnamen. Ook woonde hij de herdenkingsbijeenkomst bij in de Johannes de Doper kerk, georganiseerd door het Nationaal Comité capitulaties 1945 Wageningen.

Ambassadeurs van de vrijheid

Op Bevrijdingsdag vonden in alle 12 provincies en hoofdstad Amsterdam bevrijdingsfestivals plaats. Naast Guus Meeuwis zijn Boris, winnaar van Idols 2004, en Junkie XL dit jaar de ‘Ambassadeurs van de vrijheid’. De laatstgenoemde artiest reisde per bus. Speciaal voor de bevrijdingsfestivals is Boris een samenwerking aangegaan met The Wicked Jazz Sounds Band, onder de naam The Boris & Wicked Jazz Experience.

Chinooks

De Chinooks zijn afkomstig van het Defensie Helikopter Commando en hebben Vliegbasis Gilze-Rijen als thuisbasis. De helikopters vertrokken rond 10.30 uur met de artiesten vanaf Gilze-Rijen naar de eerste festivals. Om 12.30 openden The Boris & Wicked Jazz Experience het festival in Groningen, terwijl Guus een half uur later in Roermond aftrapte. De laatste optredens begonnen ’s avonds om 23.00 uur in respectievelijk Vlissingen en Den Bosch. Meer informatie over het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de bevrijdingsfestivals op www.4en5mei.nl.