Post- en Koeriersdienst rijksoverheid schaft twee aardgasvoertuigen aan

Vandaag heeft de Interdepartementale Post- en Koeriersdienst (IPKD) zijn eerste twee aardgasvoertuigen aangeschaft. Deze nieuwe manier van vervoer draagt bij aan het duurzaamheidsbeleid van de IPKD.

Duurzaamheid staat al meerdere jaren op de agenda van de post- en koeriersdienst. In 2003 is de dienst begonnen met het inzetten van drie volledig elektrisch aangedreven voertuigen. Door enkele belemmeringen, waaronder de geringe actieradius, zeer hoge onderhoudskosten en lange reparatietijden, bleek de inzetbaarheid van deze voertuigen niet langer toereikend. In 2009 besloot de IPKD dan ook geen gebruik meer te maken van deze elektrische wagens en over te stappen op de Blue Motion technologie van Volkswagen.

Om nog meer duurzaamheid te bereiken stapt de IPKD nu over op door aardgas aangedreven voertuigen. Deze brandstof dringt de uitstoot van fijn stof terug tot nagenoeg nul en verlaagt de verzurende emissie verder dan traditionele brandstoffen. Eveneens wordt er een forse reductie bereikt van de uitstoot CO2. De aanlevering van het gas vindt via het bestaande leidingennet plaats, waardoor er geen extra tankwagens ingezet hoeven te worden.

Om te beginnen zijn er twee voertuigen aangeschaft (bij Volkswagen Wittebrug te Den Haag), maar in de toekomst zullen dit er meer worden. ‘Rond juli/augustus 2011 willen we tweederde van ons wagenpark vervangen hebben door aardgasvoertuigen’ aldus Cor Jabaaij, manager van de IPKD.

De IPKD houdt de ontwikkelingen op het gebied van duurzaam vervoer nauwlettend in de gaten en zal, indien mogelijk, overstappen op biogas of waterstof. Voor grotere voertuigen blijft de IPKD momenteel nog gebruik maken van de Blue Motion en de Euro-5 motoren, die op dit moment het meest duurzame alternatief zijn.

De IPKD levert dagelijks hoogwaardige post- en specialistische koeriersdiensten voor alle ministeries, diverse agentschappen en ZBO’s door geheel Nederland.

De IPKD is een onderdeel van De Werkmaatschappij.