Vier jaar Afghanistan in beeld (video)

Defensie blikt tot augustus in een serie video’s terug op de afgelopen 4 jaar in Uruzgan en op de Nederlandse inzet in Afghanistan als geheel. De video’s zijn te zien op de website van het ministerie en op haar YouTube-kanaal. De eerste video is vandaag gepresenteerd en gaat over het besluit om als Task Force Uruzgan deel te nemen aan de ISAF-missie.

Daarin geeft minister Eimert van Middelkoop aan dat de missie in Afghanistan aansluit bij zijn gedachte over hoe Nederland zich internationaal moet uitdrukken. “Door soms veel ontwikkelingshulp te geven, soms door de militairen in te zetten, soms door het te combineren, zoals in Uruzgan”, aldus de Defensieminister. Een wijze van optreden die werkt, vindt Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm. “Ik heb wel eens een luchtfoto laten maken van Tarin Kowt, en die hebben we afgezet tegen een luchtfoto toen we daar kwamen. En dan zie je dat die stad enorm gegroeid is. Die mensen komen daar omdat het er veilig is.”

4 Jaar Afghanistan | Deel 1: Het Besluit

Als eind 2005 het NAVO-verzoek komt om als lead nation aan de slag te gaan in Uruzgan, komen in Nederland de politieke en militaire processen op gang.

Serie

De serie video’s vormen uiteindelijk een beknopt beeld van de ontwikkelingen en werkzaamheden in de Afghaanse provincie en daarbuiten.

Op 1 augustus stopt de leidende rol van Nederland in Uruzgan; nu al een belangrijke periode uit de krijgsgeschiedenis.