Diploma voor Afghaanse politieagenten

8 Leerlingen van de Afghan National Police (ANP) in Uruzgan zijn gisteren geslaagd. De kersverse politieagenten ontvingen hun diploma op Camp Hadrian in Deh Rawod. De geslaagden kregen een wapenvergunning en wapenstok.

Het Nederlandse Police Mentoring Team (PMT) zorgde voor de lessen. Tijdens de 4 weken intensieve training stonden basis politievaardigheden op het programma, zoals exercitie, wapenleer, patrouilleren en het opsporen van bermbommen. Vanwege het hoge percentage analfabetisme in Uruzgan, kregen de leerlingen ook lees- en schrijflessen. De nieuwe agenten kunnen nu zelfstandig in het gebied patrouilleren.

Veiligheid

Majoor Eric van het Provinciaal Reconstructie Team (PMT) vertelde tijdens de diploma-uitreiking dat de nieuwe politieagenten de veiligheid in de regio Deh Rawod kunnen vergroten. “Veiligheid is een voorwaarde voor wederopbouw en daarmee de sleutel voor vooruitgang.”

Vorige week is een nieuwe cursus begonnen. Nieuw is dat het PMT tijdens de cursus nu ook trainers volgens het train the trainer-principe opleidt. Dat betekent dat afgestudeerden na hun opleiding zelf nieuwe politieagenten kunnen opleiden.