EOD ingezet bij Bakel en Delden

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is vandaag meerdere malen in actie gekomen. Onder andere in de plaatsen Bakel en Delden werden diverse explosieven aangetroffen.

In Bakel is een Engelse 1000-ponder gevonden. Een team van de EOD heeft het niet bewapende (zonder onsteker) explosief onderzocht. Op dit moment wordt met de gemeente Bakel een plan gemaakt voor de ruiming. In Bakel zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog meerdere bombardementen geweest.

18 granaten

Een ander team van de EOD is ingezet in Delden, waar tijdens het graven van een sleuf op de bouwplaats van een nieuwbouwwijk 18 granaten zijn aangetroffen. Na inspectie bleek het te gaan om de lege lichamen van verschoten rookgranaten van een 25-ponder kanon. De granaten zijn door de EOD-ploeg meegenomen.

EOD

De specialisten van de EOD staan 24 uur per dag klaar om de veiligheid van de Nederlandse samenleving te waarborgen met hun kennis van explosieven en hun expertise om bommen te ruimen. Bij de EOD zijn specialisten werkzaam van de marine, landmacht en luchtmacht.